De ce Pământul nu a fost niciodată vizitat şi nu este vizitat de extratereştri


În acest articol, vom analiza probabilitatea ca Pământul să fie vizitat în prezent sau să fi fost deja vizitat în trecut de alte civilizaţii extraterestre. Analiza va fi făcută în modul cât mai obiectiv posibil, doar cu argumente logice şi ştiinţifice, fără prea multă patimă într-un sens sau altul.

De ce nu am fi putut fi vizitaţi de extratereştri din alte galaxii?

În primul rând, trebuie să eliminăm ipoteza că am fi fost vizitaţi de fiinţe extraterestre din afara galaxiei noastre. Andromeda, una dintre cele mai apropiate galaxii de Calea Lactee (galaxia noastră), este situată la aproximativ 2,5 milioane ani-lumină faţă de noi. Asta înseamnă că, dacă extratereştrii s-ar afla în galaxia Andromeda ar trebui să parcurgă o imensă distanţă pentru a ajunge la noi. În al doilea rând, de ce extratereştrii din Andromeda ar dori să ne viziteze pe noi…ţinând cont de faptul că Andromeda e mult mai mare ca galaxia noastră. Şi, dacă viaţă ar exista în Univers, ar exista mai multe şanse ca ea să existe într-o galaxie mai mare cum este Andromeda decât în Calea Lactee. De ce potenţialii extratereştri să se îndepărteze atât de mult de propria galaxie? În al treilea rând…cum ne-ar fi putut ei detecta? Lumina, dar şi alte semnale electromagnetice, ar fi avut nevoie de numai puţin de 2,5 milioane de ani ca să ajungă la ei. Iar acum câteva milioane de ani, ştiinţa actuală ne învaţă că pe Pământ nu exista nicio activitate inteligentă care să fi putut trimite semnale recepţionate de extratereştrii de pe Andromeda.

SETI n-a găsit timp de 50 de ani niciun semnal extraterestru

Aşadar, dacă am elimina extratereştrii din alte galaxii, ne-am putea concentra mai bine pe posibilitatea existenţei extratereştrilor în galaxia noastră. Programul SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence), adică de căutare a inteligenţei extraterestre a început în urma cu circa 50 de ani. De atunci, cercetătorii au căutat semnale inteligente radio în apropierea multor stele din galaxia noastră. Totuşi, de jumătate de secol nu avem încă niciun semnal că ar exista extratereştri în galaxia noastră.

Ecuaţia Drake de estimare a civilizaţiilor extraterestre

Acum…să ne referim puţin la celebra ecuaţia Drake de estimare a civilizaţiilor extraterestre care ar putea trăi în galaxia noastră:

N = R* x fs x fp x nE x fl x fi x fc x L

R* = rata medie de formare a unei stele
fs = fracţie a stelelor capabile de a suporta planete locuibile
fp = fracţie a stelelor cu planete
nE = numărul mediu al planetelor asemănătoare Pământului
fl = fracţie medie a planetelor asemănătoare Pământului care au viaţă
fi = fracţie medie a planetelor cu viaţă în care se poate dezvolta cel puţin o specie inteligentă
fc = fracţie medie a planetelor cu civilizaţie inteligentă, capabilă de comunicaţii interstelare
L = timpul mediu de existenţă a unei civilizaţii dezvoltată tehnologic suficient pentru a putea folosi comunicaţiile radio

În galaxia noastră ar putea trăi cel mult 150 de civilizaţii extraterestre

Iată care ar fi valorile, conform ultimelor date astronomice:

Parametru Optimist Pesimist

R* 10 3
fs 0,02 0,01
fp 0,75 0,1
nE 0,01 0,00001
fl 1,0 0,00001
fi 0,0001 0,000001
fc 1,0 0,1
L 1.000.000,000 100.000.000

Total 150 0

Precum se observă, cele mai optimiste aproximări ne arată că în galaxia noastră ar putea exista maxim 150 de civilizaţii extraterestre inteligente (asta deşi Frank Drake estima la început un număr mult prea optimist: 10.000 de civilizaţii inteligente în Calea Lactee). Ţinând cont de dimensiunile Căii Lactee, rezultă că fiecare civilizaţie extraterestră ar fi separată, în medie, de 2.000 de ani-lumină. Dar, asemenea distanţe uriaşe ar face improbabil contactul şi găsirea altor civilizaţii extraterestre. Dacă aceste civilizaţii ar exista cu adevărat, atunci le-ar trebui circa 1.950 de ani pentru ca semnalul radio trimis de noi să ajungă la ei.

Dar, a nu se uita că aceste sunt rezultate optimiste. Cele pesimiste arată clar că, probabil, suntem singura civilizaţie inteligentă din galaxie. Nu se ştie dacă nu cumva singura şi din Univers.

Unde sunt extratereştrii? De ce nu-şi arată ei prezenţa?

Enrico Fermi, un fizician celebru din secolul XX, şi-a pus legitim următoarea întrebare: „Unde sunt ei? De ce nu-şi arată ei prezenţa?” Întrucât Calea Lactee are o vechime de cel puţin 10 miliarde de ani, inteligenţa ar fi putut apărea oriunde înaintea noastră, dacă ea este ceva comun în Univers. Ştiinţa modernă ne învaţă că omului de pe Pământ nu i-au trebuit decât 200.000 de ani să ajungă la actuala inteligenţă, astfel încât să poată construi rachete cosmice (rudimentare, e adevărat). Cu câteva îmbunătăţiri, navele noastre ar putea explora întreaga Calea Lactee în zeci de milioane de ani. Aşadar, unde sunt ei, extratereştrii??

Universul e foarte inospitalier pentru viaţă

În concluzie, acest articol vine să întărească ipoteza că posibilitatea să fim vizitaţi de extratereştri tinde să fie zero. Posibilii extratereştrii din alte galaxii sunt prea îndepărtaţi pentru a ajunge la noi; în plus, le-ar fi extrem de greu să fi detectat prezenţa noastră. Studii științifice recente demonstrează că Universul este mult mai puțin ospitalier pentru viață decât se credea până recent. O mare parte a galaxiei noastre este de nelocuit. Într-un articol din 2012 (https://www.lovendal.ro/wp52/centura-de-asteroizi-care-ar-fi-putut-sustine-aparitia-vietii-e-extrem-de-rara-in-alte-sisteme-solare-inca-o-data-se-confirma-ca-extraterestrii-nu-exista/) arătam că centura de asteroizi ce ar fi putut susţine apariţia vieţii e extrem de rară în alte sisteme solare. Aceste centuri de asteroizi ar fi putut ajuta evoluţia vieţii, prin aducerea de apă şi elemente chimice pe planetele solide.

În plus, sistemul nostru solar pare să  fie unic prin faptul ca are giganţi mari de gaz (Jupiter, Saturn) situate numai în regiunile exterioare. În alte sisteme solare s-au descoperit giganți de gaz situate fie în apropierea stelei lor, fie în ambele regiuni, interioare si exterioare ale sistemului lor planetar. Prezența giganților de gaz în apropiere de steaua în jurul căreia orbitează ar scoate toate planetele solide de pe orbită. Prezența giganților de gaz în regiunea exterioară a sistemelor planetare este absolut necesară pentru supraviețuirea formelor de viață avansate. Fără Jupiter, numărul de coliziuni catastrofale ale Pământului ar fi fost de cel puțin 10.000 de ori mai mare. Deci, în loc de a suferi de evenimente masive de extincție a speciilor la fiecare 100 de milioane de ani, Pământul ar fi experimentat aceste evenimente la fiecare 10.000 de ani. În aceste condiţii, numai bacteriile și alte forme simple de viață ar fi putut să supraviețuiască acestui tip de bombardament; nicio formă de viaţă inteligentă nu s-ar fi putut dezvolta în marea majoritate a sistemelor planetare. De aceea, 150 de civilizaţii avansate e chiar un număr mult prea optimist… e posibil ca cifra să se apropie vertiginos de zero…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock