Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Indigenii māori din Noua Zeelandă au vizitat Antarctica cu peste 1.000 de ani înainte de „descoperirea oficială” din 1820 – spune un nou studiu ştiinţific

  •  
  •  
  •  
  •  

blankConform datelor oficiale, Antarctica a fost observată pentru prima dată de o expediție rusă, în anul 1820, în timp ce prima explorare a continentului îngheţat a avut loc în anul următor, în 1821.

Însă acum, o nouă lucrare a cercetătorilor sugerează că indigenii din Noua Zeelandă continentală – Māori – ar fi explorat cel mai sudic continent al Pământului cu cel puţin 1.000 de ani înainte.

Echipa de cercetare, condusă de biologul Priscilla Wehi, de la Centrul de Cercetare Manaaki Whenua, a analizat legendele, precum şi alte documente, şi a tras nişte concluzii şocant.   Astfel, cercetătorii au constatat descrierea unei călătorii către Antarctica, la începutul secolului al VII-lea al unui șef polinezian, Hui Te Rangiora, și al echipajului său. Acest lucru ar însemna că ei ar fi fost probabil primii oameni care au văzut Antarctica, cu peste 1.000 de ani înainte de expediția rusă.

„În unele narațiuni, Hui Te Rangiora și echipajul său au continuat spre sud. Un drum lung spre sud. Procedând astfel, au fost probabil primii oameni care au ajuns în apele Antarcticii și poate pe continent”, scriu cercetătorii în studiul lor. „Călătoria și întoarcerea lui Hui Te Rangiora fac parte din istoria poporului Ngāti Rārua, iar aceste povești apar într-o serie de sculpturi.”

Această constatare s-ar putea să nu fie o mare surpriză pentru indigenii Māori, care spun aceste povești de generații întregi.

Dar, călătoria lui Hui Te Rangiora cu siguranță nu a fost ultima dată când indigenii Māori au călătorit în Antarctica. Te Atu, un indigen din Noua Zeelandă, a făcut parte din echipa de expediţie americană a Antarcticii, din anul 1840. Māorii au făcut, de asemenea, parte din „epoca eroică a explorării Antarcticii” de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, ajutând exploratorii europeni cu medicamente, construcții, expertiză științifică și multe altele, în călătoriile către Antarctica. Mai recent, o serie de maori au participat sau participă la programele științifice antarctice desfăşurate de Noua Zeelandă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): tandfonline.com


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu