Shangri-La sau Shambala, tărâmul cel mai misterios de pe planetă! Deşi se află în Tibet, nimeni nu ştie adevărata locaţie a acestui „paradis pe pământ”!


Shangri-laPotrivit miturilor și legendelor, undeva în Tibet există o țară utopică, ascunsă undeva într-o vale, în care oamenii trăiesc încă sub conducerea unui Lama, în armonie cerească, fără poliție și soldați în jurul lor. Deși nimeni nu poate spune cu certitudine dacă există acest paradis pe pământ sau este doar un mit, există mulți cercetători din lume care vizitează în mod regulat platoul tibetan, în speranța că vor descoperi în cele din urmă acest loc mitic.

Cum a apărut legenda despre paradisul ascuns?

Mitul despre „paradisul ascuns” tibetan a venit în Europa în 1580, atunci când mai mulţi călători europeni au ajuns la curtea împăratului mongol Akbar şi au auzit povești minunate despre Himalaya. Deși povestea este spusă în câteva texte budiste și este considerat a fi tibetană, dovezile sugerează că îşi are originea în India, în 962. În această poveste, ni se spune de existenţa lui Shangri-La (inițial Shambala), care este o împărăție mistică, ascunsă în spatele vârfurilor înzăpezite ale munților Himalaya, plină de pace și armonie, în care oamenii trăiesc izolați în conformitate cu regulile budiste. Înțelepciunea umanității este conservată în acest regat, care este pregătit pentru a salva lumea atunci când este necesar, pentru a intra în „epoca de aur”. (Atenţie, nu are absolut nicio legătură cu „epoca de aur” al lui Ceauşescu, care, probabil, că s-a inspirat din acest mit).

„Shambala” este un termen sanscrit pentru fericire, pace și moderație. Indiferent de baza sa istorică, în budism acest tărâm a devenit cunoscut sub numele de „Ţara pură”, o împărăție mitică, care este considerată la fel de reală și ireală, prezentă şi fizic, în această lume, dar, şi spirituală, în cealaltă lume.

„Undeva în Tibet”, un roman cu un succes incredibil

Dar povestea lui Shangri-La este şi una modernă, fiind povestită de romancierul englez James Hilton, în romanul său „Orizontul pierdut” (1933), cartea fiind publicată mai târziu şi în limba germană, sub titlul de „Undeva în Tibet”. Cartea s-a bucurat de o mare popularitate, iar când a fost transformată într-un film hollywoodian, a devenit un succes instant. „Shangri-La”, în scurt timp, a devenit cunoscut sub numele de „paradisul pe pământ”, un cuvânt folosit în toate părțile lumii pentru a descrie pacea, fericirea, armonia.

Unde se află situat Shangri-La?

Shangri-La este descris ca fiind o mănăstire, înconjurată de munți înalți, situată pe „acoperișul lumii”, într-o zonă îndepărtată a Tibetului. În Shangri-La se poate ajunge numai pe jos, dar vizitatorii sunt foarte rari. 50 de lame (preoţi) trăiesc în mănăstire, iar lama principală cunoaște secretul vieții veşnice, el putând prevedea, de asemenea, şi viitorul. Astfel, el a prezis că într-o zi barbarii vor amenința Shangri-La, acesta este motivul pentru care se încearcă ascunderea locului faţă de restul oamenilor. Sub mănăstire, există o vale lungă de 20 km și lată de 8 km, în care trăiesc şi muncesc aproximativ 1.000 de persoane.

Cercetătorii spun că, în cazul în care Shangri-La este un tărâm real, acesta ar trebui să existe în zona platoului tibetan. Acesta este înconjurat de lanțuri muntoase înalte și este considerat a fi unul dintre cele mai izolate locații din lume. Este greu accesibil și foarte respingător, chiar și pentru cele mai dure persoane. Dar, iată ce spunea al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, despre Shambala/Shangri-La: „Nu este un loc fizic pe care să-l putem găsi. Este un tărâm pur în mijlocul oamenilor. Şi dacă există cineva care are o legătură karmică, el nu poate ajunge acolo”.

Tibetul, un loc interzis

Tibetul este încă mare parte neexplorat, în principal pentru că a rămas închis la exterior, chiar și în secolul al 20-lea şi 21-lea. Doar câţiva europeni și americani au voie să viziteze capitala Lhasa, „locul zeilor” și se întorc de multe ori cu poveşti uimitoare și cu experiențe pe care nu le-ar putea explica.

Alexandra David-Neel (1868-1969), soprană de operă, reformatoare religioasă, exploratoare şi budistă, precum și autoarea a mai mult de 40 de cărţi, a fost suficient de norocoasă pentru a călători în Tibet timp de 14 ani. Iată ce scria ea despre Lamă: „Mâinile şi picioarele Lamei se bălăngăneau asemenea unui pendul. Viteza cu care făcea acest lucru era uimitoare. Lama părea că se afla într-o stare de transă. Judecând cu atenţie urmele sale, greutatea corpului său trebuie să fi fost diminuată într-o anumită măsură. Părea că el abia atingea solul, ca o minge de cauciuc care sărea și zbura cu o viteză incredibilă. Am fost rugată să nu-l perturb pe Lamă, pentru că dacă cineva l -ar fi deranjat în timpul meditației, s-ar putea să-l coste viaţa”.

Alexandra nu este singura persoană cu povești incredibile care a ajuns în Tibet. Pictorul rus Nikolai Roerich, care a participat la mai multe expediții pe „acoperișul lumii”, a pictat o serie de imagini despre cum ar arăta paradisul pierdut al Shambalei. De asemenea, Nikolai susţine că a auzit povestea unui preot tibetan care spunea că Shambala este un oraș mare, în inima Agarthei, tărâmul fiind condus de un rege al lumii, iar tunelurile subterane din Agartha au legături cu toate țările de pe Pământ.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO