În 2017, o ştire făcea „valuri” în lume: o gaură misterioasă şi masivă se deschisese pe suprafața Antarcticii, lăsându-i pe experți confuzi, deoarece nu sunt în stare să explice ce a cauzat apariţia acestei formaţiuni. Gaura, cu o suprafaţă totală de circa 50.000 de kmp, ceea ce înseamnă cu aproximaţie cât jumătate din Transilvania (ca să vă faceţi o idee), i-a lăsat uimiţi pe experţi, care nu înţelegeau cauza şi de ce a apărut tocmai acolo. Desigur, prima idee la care s-au gândit specialiştii este cea a schimbărilor climatice, dar, prea de multe ori dăm vina pe încălzirea globală când apare ceva misterios ce nu poate fi explicat.
Potrivit fizicianului specialist în atmosfera Pământului, Kent Moore, profesor la Universitatea din Toronto, „formaţiunea gigantică şi misterioasă e chiar remarcabilă, părând a fi ca şi cum ai da o gaură în gheață”.
Dar, totuşi, trebuie să spunem că nu e prima dată când au apărut în Antarctica găuri masive. O gaură asemănătoare a fost văzută pentru prima dată în anii 1970, dar apoi a dispărut timp de câteva decenii, înainte de a apărea din nou, provocând confuzie între oamenii de știință. La vremea aceea, comunitatea științifică tocmai a lansat primii sateliți care au furnizat imagini din spațiul acoperit cu gheață.
Gaura masivă a fost descoperită de un grup de cercetători de la Universitatea din Toronto, în colaborare cu specialiştii de la SOCOMM (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling), care observă schimbările din oceanele de sud ale planetei. Aceştia au monitorizat zona cu tehnologia prin satelit, după ce o gaură similară a apărut în Antarctica în ultimii ani.
Sursa (traducerea şi adaptarea): motherboard.vice.com
(Zonele încercuite cu albastru în imaginea de mai sus constituie limitele găurilor)