„Palatul de gheaţă al lui Stalin” – un obiectiv uluitor din Siberia


În regiunea Yamal (din nord-vestul Siberiei / Rusia), iernile sunt extrem de friguroase, dar verile sunt relativ calde. Undeva în anii ’30, aici a fost înfiinţată o fabrică de prelucrare a peştelui, la gura de vărsare a râului Obi, în localitatea Novîi Port. Peştele era exportat în vestul Europei, dar, pentru că cererea era din ce în ce mai mare, a apărut o primă problemă: era nevoie de un spaţiu mare de depozitare a peştelui pe timpul verii.

Aşa că imediat după cel de-al doilea război mondial, s-a hotărât construirea în permafrost a unei reţele complexe de tuneluri, pentru a servi drept frigider natural pentru peştele prins vara.

Creierul operaţiunii a fost un inginer german (capturat de ruşi în timpul celui de-al doilea război mondial), care a lucrat timp de 10 ani, cu echipe de 15-20 deţinuţi. Aceştia au săpat neîncetat în solul îngheţat, la fel de dur ca piatra, creând cel mai mare „frigider natural” din lume. Pentru că tunelurile au început pe timpul lui Stalin, în 1946 (şi au fost terminate în 1956, la 3 ani după moartea dictatorului sovietic), întreaga reţea a mai fost numită şi „palatul de gheaţă al lui Stalin”.

Tunelul principal are peste 1 kilometru lungime, iar din el se desprind aproximativ 200 de tuneluri laterale mici și încăperi în care sunt depozitați peștii. Temperatura medie din interior este de aproximativ –12 grade Celsius, pe tot parcursul anului. Depozitul are o suprafață de 7.000 de metri pătrați și poate găzdui aproximativ 2.000 de tone de pește.

Deşi mai este folosit şi astăzi, tunelul nu mai are importanţa de acum peste 60 de ani, şi asta pentru că în zonă s-au descoperit zăcăminte de petrol şi gaze naturale.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO