Un mare mister: de ce e înclinat turnul din Pisa? Pentru că a fost sabotat de veneţieni, din invidie


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

În timpul Evului Mediu şi Renaşterii, contextul cultural al Europei era dominat de cetăţile italiene. Italienii nu se uitau la bani când venea vorba să-şi menţină reputaţia culturală şi cheltuiau sume enorme pentru a-şi decora bisericile şi catedralele, care erau adesea puncte centrale ale cetăţilor lor. Pisa nu făcea, nici ea, excepţie. Puterea acestei cetăţi a atins punctul culminant imediat după anul o mie, iar cetăţenii şi-au dedicat toate eforturile construirii unui grup complex de clădiri bisericeşti, începând cu catedrala şi terminând cu baptisteriul. Pentru clădiri se foloseau cele mai bune materiale şi cei mai pricepuţi meşteri disponibili, iar rezultatele erau foarte apreciate pentru frumuseţea lor.

Dar un asemenea succes, atât cultural cât şi financiar, atrăgea, în mod firesc, şi o oarecare invidie din partea duşmanilor cetăţii Pisa, în special printre veneţieni, care se considerau cea mai importantă forţă din sudul Europei.

Există o teorie care afirmă că invidia veneţienilor a crescut tot mai mult, până când aceştia au început să pună la cale comploturi complexe împotriva cetăţii. În timpul construirii turnului din Pisa (celebru în lume pentru înclinarea sa), se crede că mai mulţi vandali veneţieni au slăbit fundaţiile astfel încât, după finalizarea câtorva etaje, turnul a început să se încline.

Arhitecţii din Pisa au încercat să compenseze această înclinare curbând etajele superioare, dar nu au reuşit. Orgoliul lor a fost rănit amarnic, iar încrederea rănită mortal. Au intrat în declin şi ca putere navală în vreme ce veneţienii, după ce reuşiseră ceea ce îşi propuseseră să facă, au cunoscut o perioadă de prosperitate şi s-au dezvoltat, devenind puterea dominantă în partea de vest a Mării Mediterane.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock