Un mare mister: de ce locuitorii din Glasgow (capitala Scoţiei) trăiesc atât de puţin, în unele zone media speranţei de viaţă scăzând până la 54 de ani!?


Oamenii din Scoția au una dintre cele mai scăzute speranțe de viață medii din întreaga Europă. Această speranță are nivelul de jos la nivelul populației din Glasgow (capitala Scoţiei), unde speranța de viață poate fi chiar de 54 de ani în unele zone (în timp ce media de viaţă în Europa tinde spre 75-80 de ani).

Sărăcia ar putea fi o explicație parțială, dar nu este suficientă, şi asta pentru că există o mulțime de orașe în Marea Britanie care sunt destul de sărace, dar au o rată mult mai mică de decese premature. Factorii obișnuiți luaţi în considerare sunt fumatul, alcoolul și drogurile, dar, chiar şi aşa speranța de viață din Glasgow este inexplicabil de scăzută, chiar când sunt luaţi în considerare şi aceştia.

Acest fenomen inexplicabil a fost numit „efectul Glasgow”, nimeni neştiind ce se află la originea sa. Există numeroase teorii care dau vina pe toate, de la vreme, lipsa vitaminei D etc. şi până la cultura locală sau partidele politice. Referindu-se la această problemă, cotidianul „The Economist” scria în 2012: „De parcă vapori maligni se ridică noaptea din râul Clyde (n.a. – râul ce trece prin Glasgow) şi se depun în plămânii locuitorilor adormiţi din Glasgow”.

Deşi cifrele pentru speranţa de viaţă a locuitorilor din Glasgow arată groaznic, asta nu înseamnă că întreaga Scoţie ar sta mult mai bine. Speranța de viață a înregistrat o creștere mult mai lentă în Scoţia decât în ​​multe teritorii din Marea Britanie şi din Europa. Aşadar, motivele nu sunt bine înțelese şi nu se ştie decât de existenţa „efectului Glasgow”.

Surse: theguardian.com (traducerea si adaptarea proprie)
Foto: dailyrecord.co.uk (prelucrare proprie)