Suntem cu adevărat singuri în Univers? Sau Pământul e doar una din multele lumi locuite? Acestea sunt unele dintre întrebările cele mai fascinante cu care se confruntă omenirea, și, în curând, datorită unui buget alocat pentru anul 2016, NASA ar putea fi în măsură să răspundă la această întrebare, trimiţând o misiune către satelitul lui Jupiter, Europa.
Dar, mai întâi, oamenii de ştiinţă trebuie să găsească o modalitate de a detecta în mod efectiv viața pe acest satelit, al cărui înveliș exterior înghețat ascunde un ocean imens de apă sărată, despre care mulți cred că reprezintă cea mai bună șansă de a găzdui alte forme de viață în sistemul nostru solar. Această provocare a dus la apariţia unei conferinţe NASA, unde mai mulţi specialişti (inclusiv astrobiologi, care studiază potentialul de viață extraterestră) s-au adunat pentru a discuta despre strategiile pentru găsirea vieţii pe Europa.
Având aproximativ dimensiunea Lunii noastre, Europa este structural asemănătoare unei ciocolate umplute cu lichior, având un ocean lichid care ar putea avea 100 de km adâncime. Oamenii de ştiinţă cred de mult timp că această mare este una dintre cele mai bune „incubatoare” exotice din sistemul nostru solar. Dar, până acum studierea satelitului nu era decât o posibilitate teoretică; însă, odată cu aprobarea bugetului NASA pentru 2016, misiunea către Europa ar putea deveni operaţională până în 2022. Iar misiunea totală nu ar costa mai mult de 2,2, miliarde de dolari.
P.S. Acum sunt şi eu curios ce-ar putea găsi acolo: aminoacizi, molecule, celule sau chiar forme de viaţă mai complexe…ca de exemplu delfini extratereştri? De ce nu?