Băştinaşii din Insulele Canare…urmaşii adevăraţi ai atlanţilor?


Imagine: picryl.com (Commons Creative – free)

Insulele Canare reprezintă un grup de 7 insule situate în Oceanul Atlantic, în apropierea coastei de nord-vest a Africii şi care aparţin administrativ de Spania. Tribul Guanche din Insulele Canare a păstrat vreme de câteva mii de ani în tradiţia orală şi scrisă, relatări despre un eveniment care pare să confirme afirmaţiile lui Platon cu privire la Atlantida. Când primii navigatori spanioli au ajuns în Insulele Canare, în secolul al XTV-lea, ei au găsit reminiscenţele unei culturi avansate şi bine organizate, ce cuprindea clădiri din piatră, texte scrise, venerarea soarelui, lumii, lupte cu tauri şi chiar zece regi aleşi, ce amintesc de cei zece regi ai Atlantidei (pomeniţi de Platon) şi de cei zece regi ai culturii mayaşe.

Cercetarea limbii guanche şi a posibilelor sale conexiuni cu basca, berbera, egipteana antică şi cu misterioasa temanagh, limba unui trib tuareg izolat din Sahara, ar putea să ofere unele surprize lingvistice şi culturale. Când băştinaşii guanche au putut să comunice cu spaniolii, ei şi-au exprimat surprinderea că şi alţi oameni, în afară de ei înşişi, au supravieţuit catastrofei abătute asupra fostului lor ţinut, care fusese mult mai întins. De fapt, pentru băştinaşi, catastrofa finală s-a produs o dată cu venirea spaniolilor, care au făcut ca limba şi cronicile autohtonilor guanche să dispară, împreună cu cea mai mare parte a populaţiei.

Dintre cuvintele guanche care au supravieţuit, unele cuvinte de bază, cum ar fi cele pentru „zeu”, „soare” şi „lună” prezintă similitudini interesante cu figurile mitologiei greceşti. Astfel, cuvântul guanche pentru „zeu” este „coron”, care seamănă cu „Cronos”, titanul care a stăpânit universul şi al cărui nume a figurat multă vreme în legenda Atlantidei. Cuvântul guanche pentru „soare” era „alio”, iar cuvântul pentru „lună” era „sel”, corespunzând în mare măsură zeului grec al Soarelui, Helios şi zeiţei Lunii, Selena.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO