Erupția vulcanului Tonga creează ondulații concentrice misterioase și uluitoare în atmosfera Pământului


Oamenii de știință caută să înțeleagă o serie uluitoare de ondulații masive în atmosfera Pământului, declanșate de erupția vulcanului Tongan în weekendul trecut. Datele obţinute de la sateliţi arată că evenimentul – despre care unii se tem că ar fi devastat națiunea insulară din Oceanul Pacific – a provocat un model neobișnuit de unde gravitaționale atmosferice. Erupțiile vulcanice anterioare nu au produs un astfel de semnal, lăsând experții nedumeriți.

„Este cu adevărat unic. Nu am văzut niciodată așa ceva în date până acum”, spune Lars Hoffmann, om de știință la Centrul de Supercomputing Julich din Germania. Descoperirea a fost făcută de instrumentul în infraroșu (AIRS), montat pe satelitul Aqua / NASA, la mai multe ore după erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai din 14 ianuarie 2022. Imaginile arată zeci de cercuri concentrice, fiecare reprezentând un val care se mișcă rapid în gazele atmosferei, care se întinde pe mai mult de 16.000 de kilometri. Valurile au ajuns de la suprafața oceanului până în ionosferă, iar cercetătorii cred că probabil au făcut ocolul globului de mai multe ori.

Undele gravitaționale atmosferice apar atunci când moleculele de aer din atmosferă sunt perturbate pe verticală, mai degrabă decât pe orizontală, în coloana de aer. Acest lucru se poate întâmpla pe măsură ce vântul crește în viteză odată cu ridicarea deasupra unui vârf de munte sau ca rezultat al convecției în sistemele meteorologice locale.

Teoretic, curentul ascendent rapid de aer cald și cenușă dintr-un vulcan aflat în erupție în atmosfera superioară ar putea declanșa unde gravitaționale la o scară mult mai mare. Dar nimic de genul acesta nu a fost observat cu erupțiile anterioare analizate de când instrumentul AIRS a fost lansat în mai 2002.

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Haʻapai a fost simţită în Pacificul de Sud și chiar în anumite părți ale SUA. Cenuşa vulcanului a acoperit multe regiuni din Tonga, rezultând întreruperi ale electricităţii, ale liniilor telefonice și ale conexiunii la Internet. Este posibil ca erupția vulcanică din Tonga să ducă la o iarnă puțin mai rece din cauza cantităților uriașe de dioxid de sulf (SO2) eliberate în aer, care respinge o parte din radiația solară. SO2 este un poluant toxic, invizibil, așa că pentru cei din Tonga, acesta ar putea cauza pericole pe termen scurt pentru sănătatea umană, inclusiv ploi acide.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock