Oamenii de ştiinţă avertizează că mai multe cutremure catastrofale pot fi cauzate de o gaură gigantică din Oceanul Pacific


Oamenii de știință avertizează că o gaură în scoarța terestră în Marea Banda (la nord de Australia) ar putea duce la dezastre naturale grave, cum ar fi cutremure și tsunami. Această gaură sub forma unei lacrimi se găseşte chiar în mijlocul „Inelului de Foc” („Cercului de Foc”) din Oceanul Pacific, care este celebru pentru erupțiile sale vulcanice și cutremure produse. Gaura măsoară aproximativ 60.000 de kilometri pătrați și are 7 kilometri adâncime, fiind astfel de aproximativ mărimea Tanzaniei.

O problemă gravă ar fi dată de faptul că toate cutremurele care au loc în jurul găurii sub formă de lacrimă ar putea duce la cutremure şi mai violente pe insulele pe care le înconjoară.

Gaura ciudată se află situată pe „Inelul de Foc” („Cercul de Foc”), un bazin din Oceanul Pacific în care se produc cutremure şi erupţii vulcanice. Atunci când se activează “Cercul de foc”, mai multe cutremure şi erupţii puternice au loc la marginile acestui cerc. „Inelul de Foc” se întinde din Noua Zeelandă, în partea de sus a Australiei, Indonezia, Japonia, coasta de Vest a SUA și partea de jos a Americii de Sud.

În această zonă s-a produs cutremurul devastator de la Fukushima din martie 2011; în decembrie 2004, un enorm cutremur submarin din „Inelul de Foc” a dus la un tsunami care a afectat mai multe țări din Oceanul Indian și a provocat 170.000 de victime. „Inelul de Foc” a fost, de asemenea, gazda celui mai puternic cutremur înregistrat vreodată, un cutremur de 9,5 magnitudine care a lovit Chile, în anii 1960.

În ceea ce priveşte gaura, nimeni nu poate spune cu certitudine modul în care a devenit atât de adâncă până în prezent. Oamenii de știință spun totuşi că aceasta a fost creată printr-un proces cunoscut sub numele de subducție, în care o placă tectonică se mişcă sub cealaltă și apoi este forțată să coboare în manta.

Sursa: Daily Mail