Interesant! Gravitaţia poate scăpa spre alte dimensiuni ascunse – asta au descoperit cercetătorii


Oamenii de ştiinţă spun că undele gravitaţionale ar putea fi componenta-cheie pentru a ajuta la descoperirea existenţei unui alt Univers. Fizicienii cred că există o gravitaţie care scapă în alte dimensiuni. O dimensiune suplimentară ar crea, în principiu, un „turn” al undelor de înaltă frecvență și schimbă modul în care undele gravitaționale se întind în spaţiu. Dacă aceste modificări sunt detectate de experți, atunci am putea dovedi existența unor altor dimensiuni.

Întrebarea dacă există sau nu un singur Univers a fost una dintre cele mai mari mistere ale existenței noastre. Cu toate acestea, acest mister poate fi rezolvat în cele din urmă, deoarece oamenii de știință cred că ar fi găsit un mod revoluționar care să îi ajute să detecteze dimensiunile (lumile) ascunse. Experții sunt de părere că, dacă există dimensiuni necunoscute, ele pot provoca ondulaţii în realitate prin schimbarea undelor gravitaționale, care cauzează schimbări în continuumul spațiu-timp. Oamenii de știință spun că gravitaţia probabil ocupă toate celelalte dimensiuni care ar putea exista, deci undele sale sunt o modalitate perfectă de a detecta dacă există sau nu alte dimensiuni.

În prezent, știm doar trei dimensiuni care ne înconjoară în fiecare zi: lungimea, lățimea și adâncimea. Cu toate acestea, experții cred că pot exista mai multe dimensiuni. Acesta este motivul pentru care experții de la Institutul Max Planck caută dimensiuni suplimentare, prin ondulaţiile în spațiu-timp, cauzate de mișcarea obiectelor masive.

De vreme ce gravitaţia s-a dovedit a fi mai slabă decât alte forțe fundamentale, experții s-au întrebat dacă acest lucru ar putea fi așa pentru că o bună bucată din ea „evadează” în alte dimensiuni.

Deci, cum putem ști cu siguranță? Ei bine, experții au decis să calculeze modul în care existența unei alte dimensiuni ar afecta undele gravitaționale – și au găsit două caracteristici ciudate. Experții au descoperit unde suplimentare la frecvențe înalte, precum și o schimbare în modul în care undele gravitaționale întind spațiul.

Cu toate acestea, observatoarele actuale nu pot detecta frecvențe atât de ridicate, şi asta pentru că majoritatea observatoarelor se concentrează pe frecvențele mai joase. Deci, deşi aceste unde suplimentare pot fi peste tot, vor fi greu de observat. Într-un interviu acordat lui „New Scientist”, Gustavo Lucena Gomez, care conduce studiul, a spus: „Dacă există alte dimensiuni în Univers, atunci undele gravitaționale pot merge în orice dimensiune, chiar și în dimensiunile suplimentare”.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO