Fascinant! Oamenii de ştiinţă au descoperit că Pământul era „plat” în urmă cu 4,4 miliarde de ani în urmă

 • 2
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Oamenii de știință au ajuns la concluzia din titlul acestui articol după ce au analizat mici granule din mineralele zirconice dintr-o regiune din Australia de Vest care conținea cele mai vechi roci găsite vreodată.

Cercetătorul principal al studiului, dr. Antony Burnham, de la Universitatea Națională Australiană, a declarat: „Istoria Pământului este ca o carte, fără primul capitol, fără roci supraviețuitoare din perioada foarte timpurie, dar am folosit aceste elemente de zirconiu pentru a construi o imagine a lumii din acel moment”.

„Cercetările noastre arată că nu au existat munți şi coliziuni continentale în timpul primelor 700 milioane ani de existență a Pământului – era un loc mult mai liniștit. Constatările noastre au arătat că există asemănări puternice cu zirconul din tipurile de roci care au predominat pentru următorii 1,5 miliarde de ani, sugerând faptul că Pământului i-a luat mult timp să evolueze în planeta pe care o cunoaştem azi”.

Echipa, ale cărei rezultateau fost publicate în revista „Nature Geoscience”, a descoperit că zirconul a fost creat prin topirea vechilor roci ignifugate, nu prin sedimente. Dr. Burnham a spus: „Topirea sedimentelor este caracteristică coliziunilor majore continentale, cum ar fi Himalaya, astfel încât se pare că astfel de evenimente nu au avut loc în timpul acestor etape timpurii ale istoriei Pământului”.

Noua cercetare se potrivește cu teoria „Cool Early Earth”, care sugerează că o perioadă rece și liniștită a urmat condițiilor extreme ale celei mai vechi istorii a Pământului. Ea pre-datează bombardamentul de mai târziu, de acum 4,1-3,8 miliarde de ani, când Pământul a fost bombardat de comete și asteroizi. Viața bacteriană se presupune că a apărut pe Pământ la sfârșitul bombardamentului în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani.


 • 2
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Lasă un comentariu