Trăim într-o simulare pe calculator? O ipoteză fascinantă şi legătura ei cu sfârşitul lumii


„Ipoteza simulării pe calculator” presupune că toată realitatea, inclusiv Pământul și Universul, nu ar fi altceva decât o simulare artificială, cel mai probabil o simulare pe calculator. Astfel, se spune că o „super fiinţă” a creat o realitate simulată, totul în jurul nostru părând a fi destul de adevărat pentru a ne convinge pe noi că totul este real. Această ipoteză a stat la baza multor povești și filme SF.

Nick Bostrom, profesor de filozofie la Universitatea Oxford, a fost cel care a propus ipoteza simulării în anul 2003. Argumentul său este acela că cel puțin unul dintre următoarele trei lucruri este adevărat:

(1) specia umană este foarte probabil să dispară înainte de a ajunge la o eră „post-umană”;
(2) este foarte puțin probabil ca orice civilizație postumă să ruleze un număr semnificativ de simulări ale istoriei lor evolutive;
(3) aproape sigur că trăim într-o simulare pe calculator.

El crede ca șansele ca 1 sau 2 să fie adevărate sunt puțin probabile și că starea 3 este mult mai probabilă. Bostrom mai susține că sfârșitul lumii va fi probabil sfârșitul simulării noastre. Dacă argumentul progresului său este adevărat și noi nu suntem primii oameni care au creat simulări de universuri, el nu crede că „post-oamenii” sau oamenii care au creat pentru prima dată simularea, ar permite simulării noastre să creeze o altă simulare ăn interiorul ei, ceea ce înseamnă că odată ce ne apropiem de realizarea unor simulări de viaţă, atunci simularea noastră se va încheia, aşadar vine şi sfârşitul lumii.

O parte din argumentul lui Bostrom se bazează pe ipoteza progresului tehnologic uman. Dacă tehnologia umană continuă la viteza actuală sau mult mai rapid, atunci este posibil ca omenirea să creeze un computer puternic care să producă simulări asemănătoare vieții, depășind capacitatea creierului uman.

Celebrul antreprenor şi miliardar american Elon Musk crede foarte mult în ipoteza simulării, afirmând că este foarte probabil că trăim într-o simulare. El aduce un argument foarte puternic care spune aşa: acum peste 40 de ani, noi am creat Pong, un joc video care simulează un joc de tenis. Astăzi avem simulări fotorealiste 3D. Avem, de asemenea, o realitate virtuală și o realitate augmentată. Imaginați-vă ce vor aduce următorii 40 de ani?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO