În aprilie 2024, omul de știință NASA Chad Greene, a zburat la bordul unui Gulfstream III cu o echipă de ingineri, pentru a monitoriza, cu ajutorul unui instrument radar, o calotă de gheață din Groenlanda. Zburând la aproximativ 280 de km est de Baza Spațială Pituffik din nordul Groenlandei, Greene a făcut această fotografie (ce se poate vedea în acest articol) de pe fereastra aeronavei, arătând întinderea vastă și sterilă a suprafeței calotei de gheață. Atunci, radarul a detectat în mod neașteptat ceva îngropat în gheață.
Era vorba de Camp Century, cunoscut și sub numele de „orașul de sub gheață”, este o relicvă a „războiului rece”. Corpul Inginerilor Armatei SUA a construit baza militară în 1959, prin tăierea unei rețele de tuneluri în stratul apropiat de suprafață al calotei de gheață. După ce a fost abandonată în 1967, zăpada și gheața au continuat să se acumuleze, iar structurile solide asociate cu instalația se află acum la cel puțin 30 de metri sub suprafață.
Radarul măsoară distanța, prin trimiterea undelor radio și cronometrarea cât timp durează până când acestea se reflectă înapoi la senzor. La fel ca un ultrasunete pentru calotele de gheață, oamenii de știință pot folosi radarul pentru a cartografia suprafața gheții, straturile sale interne și roca de dedesubt. Sondajele aeriene anterioare care au survolat Camp Century au detectat semne ale bazei în gheață. Aceste zboruri au folosit radar convențional de penetrare a solului, care produce un profil 2D al calotei de gheață.
Sursa: articolul „Nasa flew over Greenland — and found a forgotten city under the ice” / thetimes.com