Amritsar sau templul de aur, unul dintre cele mai incredibile construcţii de pe Pământ!


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Întemeietorul sikhismului – învăţătură religioasă care include elemente de hinduism şi musulmane – a fost Nanak, născut în 1469 în Punjab, într-un sat din apropiere de Lahore. Călătorind multă vreme, Nanak a adunat în jurul său un grup mereu crescând de adepţi care îi împărtăşeau concepţiile. Conform învăţăturii sikhilor, Nanak a fost primul din cei zece guru care au adus învăţătura de credinţă întregii omeniri. Ultimul din acest şir a fost guru Govind Singh (1666-1708).

Unul dintre locurile cele mai sfinte pentru sikhi este Templul Divin (Harmandir) din Amritsar („Oraşul etern“), cunoscut, de asemenea, sub denumirea „Templul de aur“. Construcţia acestuia a început în anul 1574, iar în secolele ulterioare a fost restaurat şi înfrumuseţat în repetate rânduri. Templul se află în mijlocul unui lac sacru, înconjurat de trepte de marmură şi diverse construcţii. Un pod îngust din marmură uneşte pavilionul de pe apă cu zidul care împrejmuieşte întregul complex de clădiri. Acest pod simbolizează drumul pe care trebuie să-l parcurgă sufletele după moarte – cele drepte vor trece, iar cele păcătoase vor cădea în iad.

Templul este construit din marmură albă, fiind împodobit cu un pavilion de aur cu patru turnuleţe la colţuri. Atât în exterior, cât
şi în interior, acesta este împodobit cu panouri din pietre preţioase şi versuri din textele sacre ale sikhilor. Simbolismul Templului de aur presupune momentul naşterii vieţii, când scânteia existenţei şi două elemente, apa-femeie şi flacăra-bărbat, a căror manifestare este templul, s-au eliberat din matca apelor cosmice.

Templul poartă urmele confruntărilor acerbe dintre sikhi şi conducerea contemporană a Indiei. După ce sikhii au protestat cerând să li se acorde independenţă politică, mulţi dintre aceştia au fost aruncaţi în temniţă. Ca reacţie s-a declanşat lupta teroristă şi de câteva ori trupele guvernamentale au încercat să ia cu asalt Templul de aur ocupat de sikhi. Pereţii templului s-au înnegrit de la flăcări, păstrând urme de la salvele de artilerie, obuzele şi grenadele explodate. Multe geamuri au fost sparte, iar pe poartă se află resturi de sârmă ghimpată.

Templul de aur din Amritsar, în ciuda bătăliilor politice, îşi păstrează în continuare toate prerogativele unui loc sfânt, iar urmele acţiunilor militare desfăşurate în preajma sa contribuie la sacralizarea acestuia. Religia sikh nu solicită realizarea unui ritual anume de pelerinaj la Templul de aur, însă majoritate sikhilor vizitează acest loc cel puţin o dată în viaţă. La Amritsar sunt puţini turişti, iar focul mocnit al separatismului poate izbucni în orice moment.


Lasă un comentariu