Pentru prima dată, CERN va transporta antimaterie cu ajutorul unei dubiţe! A nu se uita că 1 gram de antimaterie costă trilioane de dolari…


O echipă de fizicieni de la CERN este pe cale să realizeze ceva revoluționar: pentru prima dată se va transporta antimaterie în afara laboratorului. Acest material, cunoscut a fi „imaginea în oglindă” a materiei și extrem de instabil, va fi transferat în diferite facilități din campusul CERN din Geneva. „Scopul este acela de a extinde posibilitățile de studiu și de a efectua experimente de pionierat cu această substanță misterioasă”, se arată într-un comunicat publicat în „Nature”.

Fiecare particulă de materie are un echivalent de antimaterie cu sarcină opusă. Deși se crede că ambele particule au fost create în cantități egale în timpul Big Bang-ului, Universul este compus aproape exclusiv din materie, lăsând un mister nerezolvat: ce s-a întâmplat cu antimateria? Datorită complexității producției sale și a costului ridicat – crearea unui singur gram ar costa trilioane de dolari – antimateria este una dintre cele mai scumpe și mai puțin accesibile substanțe de pe planetă. În prezent, CERN este singurul loc în care pot fi fabricate și stocate antiparticulele, pentru a fi manipulate fără a fi distruse prin contactul cu materia.

Transportul antimateriei va fi realizat în cadrul a două proiecte inovatoare (BASE-STEP şi PUMA). Ambele experimente vor începe cu călătorii scurte de doar câteva ore în campusul CERN. Cu toate acestea, în viitor, se speră că aceste particule vor fi duse la alte universități din Europa, permițând experimente mai diverse. Transportul antimateriei nu este o sarcină simplă. Pentru a preveni ca antiparticulele să intre în contact cu materia obișnuită și să se anihileze unele pe altele, acestea trebuie păstrate în „sticle magnetice”. Aceste capcane, răcite la temperaturi de -269 °C, folosesc magneți supraconductori și generatoare mobile pentru a menține particulele suspendate fără a atinge pereții, o măsură crucială pentru păstrarea integrității acestora. În plus, oamenii de știință se confruntă cu provocarea de a menține un vid extrem în interiorul echipamentului, pentru a rezista la vibrații și forțe de transport.

De asemenea, proiectele caută să răspundă la întrebări existențiale, cum ar fi motivele asimetriei dintre materie și antimaterie după Big Bang. BASE-STEP, de exemplu, va măsura proprietățile antiprotonilor în medii mai calme, în timp ce PUMA va investiga structuri nucleare unice folosind mai mult de un miliard de antiprotoni. Autorul Dan Brown și-a exprimat temeri cu privire la pericolele acestei substanțe în cartea sa „Îngeri și demoni”, în care teroriștii fură un sfert de gram de la CERN pentru a le folosi în scopuri explozive.

Sursa: articolul ştiinţific „Antimatter to be transported outside a lab for first time — in a van” / nature.com