Trăim într-o iluzie, într-o halucinaţie de masă şi nimic nu este real


Mult timp, lumea fizică nu a fost pusă la îndoială din momentul descoperirii ei. Nimeni nu părea să fi pus la îndoială toate aspectele fizicii și a matematicii, domenii care au avut un răspuns cu privire la lumea fizică. Protonii, electronii și atomii – toate sunt reale, dar ce s-ar întâmpla dacă cineva ar spune că toate acestea sunt o iluzie?

Însă, un filozof şi un om de ştiinţă pe nume Bernardo Kastrup crede că totul este o iluzie. Deși e un subiect destul de confuz, Kastrup face tot posibilul pentru a-l explica. Practic, teoria sa spune faptul că Universul așa cum îl vedem astăzi și cum știința l-a explicat există doar pentru că ființele umane îl percep astfel.

Astfel, oamenii au creat o halucinație în masă, deoarece aceasta este o strategie folosită de ființele umane pentru a da sens teoriilor fizice și matematice despre funcționarea lumii fizice. Ideea este următoarea: obiectul matematic este acceptat ca fiind unul real, dar lumea pentru care a fost creat acest obiect nu este cu adevărat reală. Este destul de interesant și ar putea fi ceva incredibil. Cel mai uimitor lucru este că acest lucru ar însemna că am fost scufundați într-un fel de halucinație de masă la care ne adaptăm la perfecțiune, astfel încât teoriile fizice și matematice să aibă locul.

Dar, ce este real și ce nu este? Această teorie afirmă că lumea în care ne aflăm nu este reală și că trăim într-o halucinație constantă de masă. Există mulți oameni de știință care susțin această teorie, dar adevărul este că nu există dovezi care să confirme tot ceea ce este spus în ea.

Foto: picryl.com (Commons Creative – free)