Descoperire epocală în fizica cuantică: cercetătorii au găsit un „univers-oglindă”, ce aduce aminte de universul inversat din „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”!


O echipă de cercetători care studiază tărâmul cuantic spune că a observat un univers-oglindă din altă lume prin ochiul unui monopol magnetic în descompunere, care amintește în mod ciudat de universul-oglindă despre care a scris autorul Lewis Carroll în „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”. În fizica particulelor, un monopol magnetic este o particulă elementară ipotetică care este un magnet izolat cu un singur pol magnetic. Un monopol magnetic ar avea o „sarcină magnetică” netă la nord sau la sud.

Timp de decenii, oamenii de știință au teoretizat cum s-ar putea descompune un monopol magnetic real, cea mai comună teorie fiind că ar crea o structură scurtă, trecătoare, asemănătoare unui inel, care ar putea deschide ușa către un univers alternativ  de tip „oglindă”. După cum am menționat, universul-oglindă dezvăluit de aceste inele în descompunere le-a amintit teoreticienilor de universul-oglindă din „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carrol, unde totul este opusul lumii reale. Astfel de inele teoretice Alice au rămas deosebit de evazive timp de decenii. Dar acum, o echipă de cercetători care studiază fenomenul de ani de zile spun că au observat aceste structuri în natură pentru prima dată. Și așa cum bănuiau ei, „Inelele Alice” ar putea fi într-adevăr un portal către ceea ce ei descriu ca un univers-oglindă din altă lume…

Căutarea unui inel Alice din lumea reală a implicat o colaborare de ani de zile între profesorul Mikko Mottonen de la Universitatea Aalto și profesorul David Hall de la Colegiul Amherst. De fapt, prima lor descoperire pe drumul către universul-oglindă al lui Carroll a avut loc în 2014, când cei doi au dovedit cu succes existența unui analog al unui monopol cuantic. În 2017, au observat de fapt că unul se descompune în celălalt. Cu toate acestea, abia după cele mai recente cercetări au asistat la apariția ușii către universul-oglindă cunoscut sub numele de inelul evaziv Alice.

Potrivit comunicatului de presă care anunță această descoperire, echipa de cercetare a manipulat un gaz de atomi de rubidiu, preparat într-o stare nemagnetică aproape de temperatura zero absolut. Apoi, operând în aceste condiții extreme, cercetătorii au fost capabili să creeze un monopol prin direcționarea unui punct zero al unui câmp magnetic tridimensional în gazul cuantic. Rezultatul a fost un inel Alice perfect format. Dar, inelele Alice durează doar câteva milisecunde, deoarece sunt extrem de fragile.

Cercetătorii spun că observarea unui inel Alice în lumea reală ar putea duce într-o zi la o mai bună înțelegere a fizicii cuantice.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „Observation of an Alice ring in a Bose–Einstein condensate” / nature.com


Lasă un comentariu