Şocantă descoperire: cercetătorii au găsit o “bacterie electrică” care se hrăneşte cu electroni puri şi nu cu zahăr, redefinind astfel conceptul de viaţă!

  •  
  •  
  •  
  •  

bacterie electricaPrima dată când am citit ştirea am crezut că e o glumă de 1 aprilie, dar nu-i aşa! Iată ce articol am găsit pe extremetech.com:

O echipă de biologi de la Universitatea din California de Sud (USC) au descoperit bacterii care supraviețuiesc cu nimic altceva decât cu electricitate! Aceste bacterii pur şi simplu mănâncă şi elimină electroni puri! Bacteriile descoperite par a fi miraculoase faţă de viață, dar, din punct de vedere tehnologic, ar putea fi utile în crearea de dispozitive la scara nanometrică, care se alimentează singure şi care curăţă materialele poluante. Unele dintre aceste bacterii au, de asemenea, capacitatea curioasă de a forma biocabluri,” nanofire microbiene, care au doar câţiva centimetri lungime și conduc electricitatea, la fel ca firele de cupru o capacitate care ar putea fi exploatată într-o bună zi pentru a construi rețele situate sub suprafeţe, care se autoansamblează, ce vor putea fi folosite pentru uz uman.

După cum vă amintiți de la lecţiile de biologie de la liceu, aproape fiecare organism viu consumă zahăr pentru a supraviețui (orice mâncaţi este transformat sau digerat în molecule simple de glucoză). Aceste zaharuri au electroni în exces, iar oxigenul respirat are nevoie de acei electroni. Prin transferul de electroni de la zahăr la oxigen, un flux de electroni adică energie este creat, iar această energie este apoi utilizată pentru a efectua diverse sarcini vitale ale corpului. Ei bine, acele bacterii speciale nu au nevoie de zaharuri ei au “sărit” peste intermediar şi se hrănesc direct cu electroni.

Până în prezent au fost descoperite mai mult de 10 de tipuri diferite de bacterii care se hrănesc cu energie electrică și, în mod interesant, toate sunt destul de diferite (nu sunt din aceeași familie); nici una dintre ele nu sunt ca Shewanella sau Geobacter, două bacterii bine-cunoscute, care au proprietăţi electrice interesante. Kenneth Nealson de USC, vorbind pentru New Scientist” despre descoperirea echipei sale, a declarat: Este un lucru nemaipomenit. Ceea ce înseamnă există o întreagă lume microbiană despre care nu știm nimic.”

P.S. Dacă aceste bacterii consumă electroni, iar organismul nostru ar nevoie de aceşti electroni pentru a avea energie, această înseamnă că în viitor am putea consuma direct aceste bacterii, fără a mai avea nevoie de alimente! O altă concluzie şocantă a fi aceea: cum electronii se găsesc peste tot în Univers, aceasta înseamnă că, teoretic, pe orice planetă din Cosmos ar putea exista viaţă, căci aceste bacterii pot apărea în orice mediu, neavând nevoie decât de electroni pentru a exista şi supravieţui!


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu