Descoperire uluitoare: tehnologia nano-hologramei va aduce imagini 3D în smartphone-uri, tablete şi televizoare


Hologramele 3D au devenit o normă în science-fiction, așa cum putem vedea în filme ca „Avatar” sau „Star Wars”. Oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că este o provocare pentru a dezvolta holograme suficient de subţiri pentru ca ei să poată lucra cu electronica modernă de astăzi.

Însă, acum cercetătorii au reuşit să creeze cea mai subțire hologramă din lume, care este de 1.000 de ori mai mare decât dimensiunea părului uman. Cercetătorii speră acum că invenţia hologramei le va ajuta să deschidă calea pentru integrarea holografiei 3D în gadget-urile din zilele noastre, ca smartphone-uri, televizoare şi computere.

O hologramă minusculă capabilă să se potrivească cu palma unei mâini și pe care utilizatorii să o poată vedea fără a avea nevoie de ochelari 3D a fost creată de către o echipă de cercetători australieni și chinezi de la Universitatea RMIT din Melbourne.

Conducătorul studiului, profesorul Min Gu, a declarat că hologramele convenționale generate de computere sunt prea mari pentru dispozitivele electronice; holograma lor ultra-subțire este capabilă să depășească bariera dimensiunii. Profesorul a spus că nano-holograma a fost făcută folosind un sistem rapid și simplu de scriere directă cu laser, acest lucru însemnând că designul este potrivit pentru a fi utilizat pe scară largă și în producția de masă. Profesorul Min Gu crede că integrând holografia în electronică va face dimensiunea ecranului irelevantă. El spune că o hologramă 3D este capabilă să afișeze o mulțime de date care nu încap într-un telefon.

Hologramele pot fi folosite în orice domeniu, de la efectuarea diagnosticării medicale până la stocarea datelor, educație, apărare și chiar securitatea cibernetică. Holografia 3D poate avea potențialul de a transforma multe industrii, iar cercetarea ar putea aduce revoluția cu doar un pas mai aproape.

Aşa cum spuneam mai sus, oamenii de știință de la RMIT au reușit să spargă limita grosimii hologramei, făcând una care are doar 25 de nanometri lățime, folosind un material izolator cu un indice de refracție scăzut.

Sursa (traducerea şi adaptarea): videoclipul YouTube de la finalul articolului

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock