O nouă teorie ştiinţifică explozivă încearcă să explice cea mai mare enigmă a tuturor timpurilor: din ce este alcătuit Universul?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Materia este cea care alcătuiește întreg Universul, dar din ce este alcătuită materia? Această întrebare a fost de multă vreme complicată, atât pentru filozofi, dar mai ales pentru fizicieni. Conform unei noi teorii propuse de doi oameni de ştiinţă, profesorul Larry M. Silverberg şi profesorul Jeffrey Eischen, de la Universitatea North Carolina State, materia nu este formată din particule sau unde, așa cum se credea până acum, ci din fragmente de energie.

Vechii greci şi-au imaginat 5 blocuri de materie: pământ, apă, aer, foc și eter. Eterul era materia care umplea cerurile și care explica rotația stelelor, așa cum erau ele observate de pe Pământ.

Apoi, acum aproximativ 300 de ani, Sir Isaac Newton a introdus ideea că toată materia există în puncte numite particule. După 150 de ani, James Maxwell a introdus noţiunea de „undă electromagnetică”, o formă subiacentă și adesea invizibilă a magnetismului, electricităţii și luminii. Particula a servit ca element de construcție pentru mecanică, iar unda pentru electromagnetism – iar publicul a înţeles că particula și unda sunt cele două elemente de bază ale materiei. Împreună, particulele și undele au devenit elementele constitutive ale tuturor tipurilor de materie.

Aceasta a constituit o îmbunătățire semnificativă față de cele cinci elemente ale grecilor antici, dar încă nu e o explicaţie perfectă. Într-o serie celebră de experimente, cunoscute sub numele de experimentele cu fanta dublă, lumina acționează uneori ca o particulă și alteori acționează ca o undă.

Einstein a propus o soluţie în teoria sa a relativității generale. Folosind instrumentele matematice de care dispunea la acea vreme, Einstein a reușit să explice mai bine anumite fenomene fizice și, de asemenea, să rezolve un paradox de lungă durată legat de inerție și gravitație. Dar, în loc să se îmbunătățească teoria particulelor / undelor, acestea au fost eliminate, propunându-se noi ipoteze ca deformarea spațiului și a timpului.

Dar acum, cei doi oameni de ştiinţă menţionaţi mai sus, profesorul Larry M. Silverberg şi profesorul Jeffrey Eischen, folosindu-se de instrumente matematice noi, propun o nouă teorie care poate descrie cu exactitate Universul. Astfel, în loc să ne bazăm teoria pe deformarea spațiului și a timpului, am putea considera că ar putea exista un bloc de materie, care este mai fundamental decât particula și unda. Oamenii de știință înțeleg că particulele și undele sunt opuse: o particulă este o sursă de materie care există într-un singur punct, iar undele există peste tot, cu excepția punctelor care le creează.

De aceea, cei doi cercetători spun că ar fi logic să existe o legătură subiacentă între cele două, noua idee fiind aceea că energia „curge” întotdeauna prin regiuni ale spațiului și timpului.

Gândiți-vă la energie ca fiind alcătuită din linii ce umplu o regiune de spațiu și timp, care curg în și din acea regiune, ce nu începe niciodată, nu se termină niciodată și nu sunt traversate niciodată. Pornind de la ideea unui Univers de linii de energie care curg, cei doi cercetători au căutat un singur bloc pentru energia care curge. Dacă s-ar găsi și defini un astfel de lucru, s-ar putea face cu precizie predicții despre Univers la cele mai mari și la cele mai mici scale.

Cei doi cercetători spun că au avut la dispoziţie mai multe elemente de construcție pentru a alege din punct de vedere matematic, dar a fost căutat unul care să aibă caracteristicile atât ale particulei, cât și ale undei – concentrate ca particula, dar, de asemenea, răspândite în spațiu și timp, ca unda. Răspunsul a fost un bloc de construcție care arată ca o concentrație de energie – cam ca o stea – având energie care este cea mai mare în centru și care devine mai mică, odată ce se îndepărtează de centru.

Spre surprinderea celor doi cercetători, s-a descoperit că există doar un număr limitat de moduri pentru a descrie o concentrație de energie care curge. Dintre acestea, s-a descoperit doar un singur mod care funcționează în conformitate cu definiția matematică a fluxului, acesta fiind numit fragment de energie.

Folosindu-se fragmentul de energie ca element de construcție al materiei, cercetătorii au construit apoi matematica necesară pentru rezolvarea problemelor de fizică. Ultimul pas a fost testarea acestuia. Astfel, s-a observat că noua teorie propusă ar putea fi folosită cu succes în explicarea Universului, atât în macrocosmos, cât şi în microcosmos.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theconversation.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO