Un articol din 2007 (wow! – au trecut o mulţime de ani de atunci) de pe adevarul.ro, ne vorbeşte despre un fenomen numit „Întunecarea globală”, care ar apărea din cauza poluării de pe glob. Despre „întunecarea globală” s-a discutat într-un documentar BBC intitulat „Horizon”, ea fiind principala vinovată pentru moartea a sute de mii de oameni, care au murit de foame în Etiopia. Dar, despre ce e vorba?
Totul a început în 1960, când un biolog englez, pe nume G. Stanhill, a fost chemat în Israel pentru a proiecta un sistem de irigaţii. Biologul trebuia să măsoare capacitatea Soarelui de a lumina această ţară. Surpriza a apărut abia peste 20 de ani (deci, în 1980), când Stanhill a repetat măsurătorile. El a constatat atunci, cu stupoare, că intensitatea luminii solare scăzuse în Israel cu 22 la sută. Au mai fost făcute alte măsurători şi s-a constatat o scădere a luminii solare cu 10% în SUA, cu circa 30% în Rusia şi cu 16% în Marea Britanie.
Biologul Stanhill şi-a denumit descoperirea „Întunecarea globală”; această teorie a fost întâmpinată la început cu scepticism, dar cercetările biologului englez au fost confirmate de nenumăraţi oameni de ştiinţă care au utilizat modalităţi diferite pentru măsurarea intensităţii luminii solare, şi au ajuns la acelaşi rezultat: puterea de luminare a Soarelui asupra Pământului este din ce în ce mai scăzută. Cauza – spune acest articol – ar fi poluarea umană.
P.S. De fapt, şi aici îmi permit şi eu o opinie proprie, „întunecarea globală” nu se datorează activităţii poluante a oamenilor, ci unui fenomen cosmic ciclic, încă nedescoperit. Să îndrăznesc mai departe cu opinia? Să vorbesc de faptul că ne apropiem, în anii următori, de un obiect gigantic întunecat, poate „Steaua Morţii” sau „planeta X / Nibiru”?