Există vreo viteză mai mare decât viteza luminii? Da, şi e vorba de o viteză de propagare a unei constante din fizică…


Aţi auzit vreodată de experimentul fizicianului Alain Aspect? Că oricât de mare ar fi viteza depărtării particulelor, oricât de mare ar fi depărtarea însăşi dintre ele (să spunem o particulă situată pe Terra şi una pe o galaxie îndepărtată), particulele vor şti mereu una de alta, vor fi mereu la curent cu schimbările celeilalte.

Concluzie: există cel puţin un tip de viteză mai mare decât viteza luminii. Tom van Flandern de la Universitatea din Washington afirmă că, în urma cercetărilor sale, a descoperit că există o viteză de deplasare fantastică: v mai mare decât 2 x  10^10 x c , unde c este chiar temuta viteză a luminii. Şi cui credeţi că se atribuie această fabuloasă viteză? Ei bine, vitezei de propagare a radiaţiei gravitaţionale. Astfel, se explică menţinerea legăturii informaţionale între particule depărtate care au schimbat cândva informaţii…

Singurul care bate viteza radiaţiei gravitaţionale, pentru că a fost, este şi va fi, este timpul, căruia văzut ca plan temporal nu-i scapă nimic, nici cea mai mică informaţie… Doar timpul este memoria spaţiului şi depozitar al tuturor evenimentelor: prezente, trecute şi viitoare… De aceea spunem că spaţiul, dar mai ales timpul sunt relative.