„Batman” a existat cu secole înainte în mitologia mayaşilor, numele său fiind de „Camazotz”


Cine nu a auzit până acum de Batman („Omul-liliac”)? Acest super-erou, personaj ficţional, a fost creat de către artistul plastic Bob Kane, apărând pentru prima dată în revista de benzi desenate „Detective Comics” în 1939. În versiunea originală a poveștii, identitatea secretă a lui Batman este Bruce Wayne, un milionar american care, fiind martor la uciderea părinților săi atunci când era copil, jură că se va răzbuna pe răufăcători, un jurământ solemn care este egalat numai de măreția idealului său de justiție. Wayne se antrenează atât fizic cât și psihic, realizându-și un costum care are ca temă liliacul, el dorind să fie considerat drept un simbol al dreptății.

Dar, o formă de „Batman” a existat în vechime în legendele din America Centrală, deşi acest personaj era diabolic faţă de justiţiarul din zilele noastre. Este vorba de „Camazotz”, care înseamnă „liliacul morţii” în limba mayaşă şi se referă la o creatură periculoasă de lilieci din peşteri. Un cult pentru această creatură se regăseşte în rândul indienilor Zapotec din Mexic, legendele zeului liliecilor fiind înregistrate mai târziu în literatura mayaşă.

Liliecii sunt considerați a fi creaturi amenințătoare în multe culturi. Fiind nocturne, ele sunt astfel asociate cu noaptea, care este, de asemenea, asociată adesea cu moartea. Multe specii au un aspect relativ bizar, ceea ce le face să fie şi mai „demoniace”.

În cultura mayaşă, Camazotz este, aşa cum am spus mai sus, numele unei creaturi monstruoase care locuia într-o peșteră numită „casa liliecilor” din „Popol Vuh”. Majoritatea savanților cred că Camazotz a fost inspirat de „liliacul-vampir” gigantic, care probabil că a dispărut cândva în Pleistocen.

În „Popol Vuh”, un vechi text mitologic mayaş, Zotzilaha este numele unei peșteri locuite de Camazotz, un monstru cu un corp de om şi cap de liliac. Se spune că monstrul ataca victimele la gât și le decapita. Camazotz este, de asemenea, unul dintre cei patru demoni animalici responsabili pentru distrugerea omenirii în timpul primului soare.


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO