Tudor Vladimirescu a fost celebrul conducător al Revoluţiei de la 1821. Deşi a provenit dintr-o familie modestă de moşneni, Tudor Vladimirescu s-a îmbogăţit, făcând comerț pe cont propriu. Timp de o jumătate de an, în 1814, Tudor a făcut o călătorie la Viena, pentru a lichida moștenirea soției lui Nicolae Glogoveanu (fiul lui Ioniță Glogoveanu), decedată la Viena. Totuşi, unele voci spun că în Viena Tudor Vladimirescu a fost cooptat de forţe obscure pentru a da jos orânduirea fanariotă din Ţara Românească şi a instala un guvern de orientare iluministo-francmasonică.
În 1821, Tudor a colaborat cu eteriştii greci pentru a-şi împlini planul, dar aceştia l-au trădat, fiind ucis în noaptea de 27-28 mai 1821, la Târgovişte, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor. Dar, există un zvon (o variantă neoficială) conform căreia o sosie a sa ar fi fost ucisă de eterişti, pe cand Domnul Tudor, un iniţiat al vremii, a rămas în Mănăstirea Polovragi, pentru a trăi deghizat în călugăr până la sfârşitul vieţii.
Mănăstirea Polovragi are o vechime de cel puţin 500 de ani, fiind situată lângă peştera Polovragi. Aceasta este o peşteră misterioasă fară capăt, cu semne de locuire datând din paleolitic. Aici, în galeriile al căror capăt nu s-a aflat niciodată, se spune ca s-ar afla mormântul zeul ascuns al dacilor, Zalmolxis cel dispărut, sau doar adormit, ascuns undeva în bezna subterană.