O echipă de oameni de ştiinţă au descoperit dovezi care să demonstreze faptul că sistemul nostru binar nu este altceva decât o reinventare a unor cunoștințe mai vechi care au existat cu secole înainte de a apărea conceptul de calculator. Când matematicianul german Gottfried Leibniz a demonstrat avantajele sistemului binar pentru calcule (1703), el a pus bazele mașinilor de calcul ce au apărut în secolul XX. Cu toate acestea, Leibnitz nu a fost prima persoană care a folosit numerele binare! Cercetătorii din Norvegia au făcut această descoperire uimitoare după ce au studiat limbajul folosit de locuitorii unei mici insule din Pacific (Mangareva), aflată în Polinezia Franceză.
În urmă cu mai mult de 300 de ani, matematicianul și filozoful german Gottfried Wilhelm Leibniz a demonstrat avantajele de calcul ale unui sistem numerar binar, care are ca bază 2. Deși teoria revoluționară a lui Leibniz a pus bazele maşinilor de calcul, oamenii au continuat să utilizeze sistemul zecimal, întrucât sistemul de numeraţie binar era văzut cam greoi pentru mintea umană.
Sistemul binar de numere lucrează cu „0” şi cu „1”, care semnifică „absenţa” şi respectiv „prezenţa”, spre deosebire de sistemul nostru decimal care lucrează cu 10 cifre (de la 0 la 9). De exemplu, cifra 2 din sistemul zecimal este reprezentată prin „10” în sistemul binar, iar cifra 3 prin „11”. Aşa lucrează toate sistemele de calcul, un calculator neputând lucra în limbajul nostru, decimal. Omul ar putea, dar ar fi mult prea dificil pentru el să reţină o serie aproape interminabilă de 0 şi de 1.
Andrea Bender, specialist în ştiinţele cognitive şi Sieghard Beller de la Universitatea din Bergen (Norvegia) au studiat sistemele de numerație din mai multe limbi polineziene. Ei au descoperit faptul că polinezienii care au sosit în Mangareva acum peste 1.000 de ani foloseau iniţial un sistem zecimal, ca și alţi polinezieni. Cu toate acestea, în jurul anului 1450, Mangarevienii au utilizat un sistem care combina sistemul zecimal cu cel binar. În limba mangarevană, există cuvinte pentru cifrele de la 1 la 9, dar pentru toate numerele de la 20 la 80 s-a folosit un sistem binar, având cuvinte separate pentru 20, 40 și 80. „Aceste numere au fost, probabil, cel mai frecvent folosite în tranzacțiile comerciale (de exemplu, trocul de nuci de cocos, peşti sau caracatiţe). Pentru acel interval (între aceste numere), era de ajutor în a avea acești pași binari, pentru a face aritmetica mentală mult mai ușoară. Ei nu aveau un sistem scris de notare, așa că totul trebuia să se facă în mintea lor”, a spus Andrea Bender.
Până în prezent, am presupus întotdeauna că Leibniz a fost prima persoana care a introdus sistemul binar, dar această descoperire recentă arată în mod clar că oameni pe care noi îi consideram înapoiaţi erau familiari cu numerele binare de foarte mult timp. Aşadar, Leibniz nu a făcut decât o reinventare. Sau, de ce nu, el a aflat de sistemul binar de la călătorii de pe mare din acele timpuri, şi l-a adoptat în matematica modernă.