S-a mai descoperit o piramidă misterioasă: Karajartas din Kazahstan, veche de 3.400 de ani


Arheologii de la Universitatea Karaganda din Kazahstan au dezgropat o piramidă (numită Karajartas) aparținând perioadei Scito-Saka, fiind veche de 3.400 de ani. Piramida, un mausoleu în trepte piramidale, se crede a fi un complex de mausolee pentru un conducător din cultura Begazı Dandibay, o cultură târzie a epocii bronzului care a prosperat în ultima fază a perioadei Andronovo (2000-1150 î.Hr.).

Dr. Aibar Kassenali, de la Muzeul Național al Republicii Kazahstan, a remarcat că analiza de datare cu carbon indică o dată de construcție situată între secolele al XIV-lea și al XII-lea î.Hr. Kassenali a subliniat semnificația culturală și spirituală a descoperirii, declarând că o structură atât de uriașă, fiind construită în epoca bronzului într-o regiune foarte aridă, cum este stepa, este un indiciu al înțelegerii artei și a credințelor spirituale bogate la care au ajuns comunitățile locale.

Săpăturile din regiune au scos la iveală și o așezare proto-oraș numită Kent, care acoperă o suprafață de 15 hectare. Așezarea a existat cronologic în aceeași perioadă cu Troia din Asia Mică, perioada miceniană timpurie în Grecia continentală și perioada avansată a Regatului de Mijloc din Egipt. Așezarea avea ziduri, o rețea stradală planificată și sisteme de colectare a apei.

Mausoleul nu numai că oferă perspective asupra practicilor de înmormântare din perioada scito-saka, dar oferă şi indicii cu privire la conexiunile istorice dintre diferitele culturi din regiune.