„Zgârâie-norii” misterioşi din China, vechi de sute de ani! De ce-au fost ei construiţi?


Nişte turnuri străvechi din China stau acolo de multe secole, dar nimeni nu știe cine le-a construit și când. Turnurile din provincia Sichuan pot concura cu ușurință pentru titlul de cei mai vechi zgârie-nori din lume: ei sunt foarte vechi, iar înălțimea lor este de aproximativ 60 de metri.

S-a început să vorbească despre ei abia în 1998. Cercetătoarea franceză Frederique Darragon, atunci când a mers în munții chinezi pentru a studia leoparzii de zăpadă, atenția i-a fost atrasă de zeci de turnuri de piatră din satele locale. Desigur, ceea ce a impresionat-o prima dată a fost faptul că nimeni nu știa de ce au fost construite aceste structuri.

Frederique a petrecut 5 ani studiind aceste structuri unice. Ea le-a cartografiat, le-a numărat, a analizat materialul de construcție și chiar s-a cățărat pe ele, nefiind un pericol deosebit. Ea a încercat să găsească informații despre zgârie-norii din Himalaya, dar localnicii nu știau nimic despre ei – au fost mereu prezenţi acolo.

Totuşi, pe Wikipedia găsim următoarele informaţii despre aceste turnuri, numite şi „Turnurile Himalayene”:

Turnurile Himalayene, numite și turnuri de piatră în formă de stea, sunt case-turn de piatră construite în scop defensiv. Ele se găsesc mai ales în Kham, o regiune a Tibetului, precum și în zona locuită de oamenii moderni Qiang și în regiunea istorică locuită de tanguţi.

Aceste turnuri pot fi găsite atât în ​​orașe, cât și în regiuni nelocuite. Ele au fost descrise pentru prima dată în timpul dinastiei Ming (1368-1644). Datarea cu carbon de către Frederique Darragon arată că acestea au fost construite cu aproximativ 500-1800 de ani în urmă. Deoarece sunt în general situate în sate prospere, se crede că funcția lor principală era aceea de a demonstra prestigiul unei familii în cadrul comunității. Înălțimea lor poate depăși 60 de metri.

Turnurile au fost enumerate de World Monuments Fund în lista de situri culturale pe cale de dispariție. Turnurile erau necunoscute experților culturali din China. World Monument Fund a alocat resurse pentru a repara și conserva unele dintre turnurile care au fost vandalizate sau neglijate de-a lungul timpului. Localnicii au făcut presiuni pentru ca turnurile să facă parte din Patromoniul Mondial UNESCO.