Se ştie că 70% din planetă este alcătuită din apă. Tocmai marile mase de apă care acoperă globul cuprind cele mai mari mistere (încă nerezolvate) pe care rasa umană le-a cunoscut de-a lungul istoriei sale. Un exemplu este legendara „insula pierdută”, despre care se credea că este locuită de o civilizație străveche avansată.
În jurul acestei legendare insule fantomă s-au țesut multe povești, transformând-o într-un adevărat mister de câteva secole. Prima dată se face mențiunea despre această insulă cu numele de „Bracile”, apărând cartografiată pe o hartă realizată în 1325 de genovezul Angelino Dulcert. În 1375, Atlasul Catalan trece în revistă misterioasa insulă, numind-o însă „Illa de Brasil”, adică „Insula Brasilia”. Mai târziu, în 1436, venețianul Andrea Bianco a mutat insula misterioasă pe o hartă realizată de el însuși, identificând-o cu numele de „Sola de Brasil”.
De-a lungul anilor, mai mulți cartografi i-au marcat locația, dar în puncte ușor diferite. Pe majoritatea hărților, insula este plasată la aproximativ 300 de km de coasta de vest a Irlandei. Un mit cu privire la această insulă, ne povesteşte că ea a fost locuită de vechi călugări sau preoți care păzeau cunoștințe ancestrale, acest lucru permiţându-le să construiască o civilizație avansată. De asemenea, se crede că insula a fost casa zeilor antici ai tradiției irlandeze. Pe de altă parte, unele povești povestesc că celebra călătorie a Sfântului Brandan în căutarea „Țării Făgăduinței” ar fi putut avea drept destinație Insula Brasil.
Faima legendarei insule pierdute a crescut de-a lungul anilor, din diverse motive. Unii călători susțineau că locuitorii săi aparțineau unei civilizații antice foarte avansate. Alții au ajuns să susțină că era un loc paradisiac plin de aur și argint. Toate aceste povești – adevărate sau nu – au hrănit curiozitatea unui număr mare de marinari, care în momente diferite au decis să se aventureze pentru a descoperi adevărul despre această insulă misterioasă.
În 1480, John Jay Jr. a plecat din portul Bristol din Anglia, într-o călătorie de-a lungul coastei irlandeze, călătorie care avea să dureze aproximativ 2 luni. Din păcate, căpitanul și barca sa nu au obținut niciun rezultat favorabil. În anul următor, două nave au plecat tot din Bristol, pentru a găsi legendara insulă fantomă. După câteva luni de navigație, navele s-au întors la uscat, fără să găsească nimic.
În 1674, un căpitan scoțian, pe nume John Nisbet, călătorea din Franța în Irlanda și – susţine el – ar fi dat peste legendara insulă fantomă. Așa că a pus o parte din echipaj să coboare de pe navă, să viziteze acel loc, pe care atâția ani îl căutaseră mulți marinari. Potrivit relatării marinarilor care au coborât la țărm, aceștia și-au petrecut întreaga zi explorând părți ale insulei. Acolo au găsit un bărbat, care prin înfățișarea lui denota că avea mulți ani, iar prin felul său de a vorbi a arătat că este foarte înțelept. Deși pare ciudat, nu existau alţi locuitori pe insulă. Doar niște iepuri negri foarte mari și omul înțelept care locuia într-un fel de fortăreață de piatră. Bătrânul, care din spusele marinarilor arăta ca un magician, le-a dat câteva piese de argint și aur când şi-au luat rămas bun.
Legenda sa și misterul care înconjoară această insulă continuă și astăzi. Multe aspecte ale istoriei și naturii sale, inclusiv locația exactă, sunt necunoscute. Deși mulți savanți încearcă să pună sub semnul întrebării existența sa, referințele istorice arată contrariul.