Oamenii de știință ar putea avea în sfârșit o explicație pentru ce Muntele Everest este atât de mai înalt decât celelalte vârfuri mari din Himalaya – și este încă în creștere. Se știe că Everestul crește cu aproximativ 2 mm pe an, iar cifra oficială pentru înălțimea sa a fost revizuită ultima dată cu aproape 1 metru în 2020, la 8.848,86 metri. Creșterea muntelui a fost atribuită anterior deplasării plăcilor tectonice, deși această teorie nu explica de ce vârful Everestului este anormal de înalt în comparație cu alții din zonă, ridicându-se la aproximativ 250 metri deasupra celui mai înalt vârf din Himalaya. Următoarele trei dintre cele mai înalte vârfuri din lume – K2, Kangchenjunga și Lhotse – diferă între ele doar cu aproximativ 120 de metri.
Acum, cercetătorii de la University College London (UCL) au descoperit că eroziunea dintr-o rețea de râuri la aproximativ 75 km distanță de cel mai înalt munte din lume poate contribui la creșterea Everestului, deoarece râul sculptează un defileu substanțial. Această eroziune creează un fenomen aparent paradoxal numit ridicare, care se întâmplă atunci când o secțiune a scoarței terestre își pierde masa și apoi „plutește” în sus din cauza presiunii intense din mantaua lichidă fierbinte de dedesubt. Procesul nu este rapid, oamenii de știință estimând că Everestul a crescut între 15 și 50 de metri în ultimii 89.000 de ani. Dar este încă măsurabil cu tehnologia modernă, potrivit studiului publicat în revista „Nature Geoscience”.
„Le putem vedea crescând cu aproximativ 2 mm pe an utilizând instrumente GPS, iar acum înțelegem mai bine ce se întâmplă”, a spus Matthew Fox, co-autor al studiului de la UCL. În timp ce acest proces gradual duce la doar câțiva milimetri de creștere în fiecare an, în intervale de timp geologice poate face o diferență semnificativă. În cazul lui Everest, acest proces pare să se fi accelerat în ultimii 89.000 de ani de când râul Arun din apropiere s-a unit cu Kosi. Fuziunea celor două râuri a dus la o mai mare canalizare a apei prin râul Kosi și la creșterea puterii sale erozive, spun oamenii de știință. Pe măsură ce mai mult pământ a început să fie spălat, a declanșat treptat o rată crescută de ridicare a Everestului, împingând vârfurile munților mai sus.
Sursa: articolul ştiinţific „Recent uplift of Chomolungma enhanced by river drainage piracy” / nature.com