Au fost descifrate unele din misterele de la liniile Nazca din Peru


Situate pe un platou arid aflat în sudul statului Peru, liniile Nazca reprezintă o serie de modele artistice spectaculoase, inclusiv imagini de păianjeni, maimuțe, păsări colibri, pești și șopârle, care au fost gravate în deșert, cu aproape 2.000 de ani în urmă. Descifrarea sensului din spatele imaginilor totuși s-a dovedit a fi o mare provocare.

Acum, un nou studiu realizat de mai mulţi cercetători din Japonia a sugerat că studiile anterioare ar fi interpretat greșit speciile exacte de păsări descrise în unele imagini. De exemplu, o analiză ornitologică a arătat că geogliful considerat a fi o pasăre colibri ​​este, de fapt, un hermit – un subgrup specific de colibri ce trăieşte în pădurile din nordul și estul Perului. O altă imagine descrisă pur și simplu ca „o pasăre” este acum considerată a fi un tip de pelican.

Cercetătorii nu au reușit să identifice toate cele 16 geoglife de păsări, dar este posibil ca unele dintre aceste păsări să reprezinte specii care au dispărut demult.

Totuşi, concluziile par să sugereze că speciile exotice de păsări ar fi avut o semnificație deosebită pentru oamenii din vechime care au creat geoglifele. „Dacă păsările exotice nu ar fi semnificative pentru oamenii din Nazca, nu ar exista niciun motiv să deseneze geoglifele”, a declarat co-autorul studiului Masaki Eda de la Muzeul Universității Hokkaido din Japonia. Totuşi, motivul pentru care au făcut-o n-a fost descifrat nici până acum.