Patru structuri misterioase care se ascund sub stratul de gheaţă din Groenlanda


Groenlanda este un teritoriu insular în nordul Oceanului Atlantic situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, format din insula cu același nume și o mulțime de insule și insulițe din apropiere. Este locuit de eschimoși și europeni, fiind administrat de Danemarca.

Relieful insulei este acela de podiș și de munte (cea mai mare parte fiind acoperită de straturi groase de gheață). Clima este arctică, iar vegetația săracă. Dar, sub gheaţa din Groenlanda, se găsesc multe lucruri incredibile – unele din ele sunt enumerate în acest articol.

Cel mai lung canion din lume

Gheaţa din Groenlanda ascunde cel mai lung canion din lume. Descoperit în 2013 , canionul se întinde 740 de kilometri, de la cel mai înalt punct din centrul Groenlandei până la ghețarul Petermann de pe coasta de nord-vest. Este semnificativ mai lung decât Marele Canion Yarlung Tsangpo din China, cu o lungime de 496 km, cel mai lung canion de pe planetă.

Canionul se coboară până la 800 m adâncime și are o lățime de 10 km. Pentru comparație, Marele Canion din Arizona are în medie aproximativ 1,6 km adâncime și 16 km lățime. Probabil că acest canion s-a format înaintea stratului de gheață și a fost odată albia unui mare râu.

Munţi invizibili

Canionul nu este singura formă a peisajului aflat sub gheață din Groenlanda. Zeci de ani de cartografiere a insulei cu ajutorul radarului care penetrează gheața au dezvăluit lanțuri montane accidentate și fiorduri care se scufundă sub stratul de gheață.

Un lac primordial

Cu sute de mii sau milioane de ani în urmă, înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheață, găzduia un mare lac. Astăzi, lacul este o depresiune plină de sedimente. Dar a fost odată umplut cu apă adâncă de 250 de metri în unele locuri. Bazinul lacului acoperă o suprafaţă de 7.100 km pătrați și era alimentat de cel puțin 18 cursuri diferite.

Patul lacului ar putea deține indicii valoroase asupra climei arctice din trecutul îndepărtat, deși descoperirea acestor secrete ar necesita forarea prin 1,8 km de gheață care acoperă acum situl antic.

Dovezi ale impactului cu meteoriţii

Nu toată topografia de sub stratul de gheață este de origine pământească. Oamenii de știință au găsit cel puțin două cratere meteoritice îngropate sub gheață. Ambele sunt în nord-vestul Groenlandei: una se află sub ghețarul Hiawatha, în timp ce cealaltă este la 183 km distanță de prima. Craterul Hiawatha se află sub 930 de metri de gheață, în timp ce al doilea crater este îngropat sub 2 km de gheață.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock