„Cartea lui Soyga” a fost scrisă în secolul al XVI-lea ca un posibil tratat de magie. Celebrul ocultist John Dee, de la curtea reginei Elisabeta I, deținea doar una dintre cele două copii cunoscute ale acestei cărţi extrem de rare. John Dee pretindea că vorbea cu spirite, în special cu îngerul Uriel, şi de aceea multe din lucrările sale le scria într-o „limbă enochiană” sau „limbă angelică”. Pe de altă parte, „Cartea lui Soyga” pare să conțină un altfel de alfabet – posibil o variantă de alfabet ebraic, cu simboluri alchimice codificate în interior.
Recuperată în anul 1994, după circa 400 de ani, cartea este considerată ca fiind una dintre cele mai uluitoare opere din secolul al XVI-lea. Scrisă în limba latină, „Cartea lui Soyga” nu este la fel de ușor de tradus cum s-ar putea crede. Deși nu pare că Dee a descifrat cu succes cartea codificată, istoricii actuali au făcut-o, descoperind o temă generală în jurul căreia a fost scrisă cartea. Se pare că acolo se discută credințele magiei renascentiste și se identifică diferiți îngeri și demoni. Totuşi, simbolurile numerice i-a făcut pe mulți cercetători să creadă că această carte are legătură cu Cabala creștină. Cabala este un set de învățături care ne arată modul în care Infinitul interacționează cu lumea muritoare. De aceea, scopul lucrării este unul foarte evaziv, autorul scriind parțial în limba latină, punându-se accent pe astronomie, alchimie, îngeri și elemente. Cu toate acestea, simbolurile alchimice, numerice și specifice din text rămân încă un mister, deoarece anumite rânduri nu pot fi corect traduse sau descifrate.
„Cartea lui Soyga” este compusă din 36 de tabele (sau secțiuni), în cadrul cărora există numeroase subiecte. A patra secțiune, de exemplu, discută despre cele patru elemente primare – foc, aer, pământ și apă – și cum au fost răspândite în Univers. Cea de-a cincea secţiune discută despre umorile medievale: sânge, flegmă, bilă roșie și bilă neagră. Semnele astrologice și planetele sunt scrise în detaliu, fiecare semn făcând referire la o anumită planetă; în partea a 26-a se face o referire la „Cartea Razelor”, destinată „pentru înțelegerea răului universal”.
John Dee și Edward Kelley au înțeles importanţa textului, în timpul conferințelor spirituale îndelungate pe care le aveau, atunci când Dee cerea ajutorul îngerilor, în special a îngerului Uriel. Acesta i-ar fi spus lui Dee că această „Carte a lui Soyga” se referă la o perioadă străveche, înainte de crearea Evei și a căderii omului. Cu toate acestea, Uriel ar fi afirmat că doar arhanghelul Mihail, luptătorul lui Dumnezeu împotriva răului, ar fi putut interpreta cu exactitate lucrarea.