Astronomii au descoperit cea mai veche planetă „extraterestră” de până acum! Se află „la o aruncătură de băţ” şi ar putea găzdui viaţa…


kapteyn-bŞtirea aceasta e ceva mai veche, dar vreau s-o comentez puţin. Citez de pe space.com:

Astronomii au descoperit ceea ce pare a fi cea mai veche planetă „extraterestră” cunoscută care ar putea fi capabilă de a susține viața și se afla la „doar o aruncătură de băț” faţă de Pământ.

(P.S. Fac aici o mică paranteză ca să explic că, din punctul meu de vedere, o „planetă extraterestră” este o exo-planetă, situată în afara sistemului nostru solar. În limba engleză se spune „alien planet”, „alien” având sensul de „extraterestru”, deşi mai corect, în cazul acesta, ar fi „extrasolar”).

Este vorba de exoplaneta Kapteyn b, care se află la doar 13 de ani-lumină depărtare, şi are aproximativ 11,5 miliarde de ani vechime, spun oamenii de ştiinţă. Aceasta face ca planeta „extraterestră” să fie de 2,5 ori mai veche decât Pământul, fiind doar cu 2 miliarde de ani ani mai tânără decât Universul în sine, care a venit la viaţă în urmă cu 13,8 miliarde de ani în urmă.

„Aceasta te face să te întrebi ce fel de viață ar fi putut evolua pe această planetă în acest timp”, a declarat autorul studiului, Guillem Anglada-Escude, de Universitatea Queen Mary din Londra.

Kapteyn b și planeta sa vecină, Kapteyn c, orbitează o stea pitică roșie din apropiere, cunoscută sub numele de steaua Kapteyn. Dar numai Kapteyn b, un „super-Pământ” de aproximativ cinci ori mai mare decât planeta noastră, este considerat a putea găzdui potenţial viaţa; Kapteyn c, fiind mai mare, este probabil prea rece. Kapteyn b orbitează steaua odată la fiecare 48 de zile.

Interesant e faptul că steaua Kapteyn nu a făcut parte iniţial din Calea Lactee, ci dintr-o galaxie pitică aflată în apropierea Căii Lactee, care a fost absorbită de marea galaxie din care facem şi noi parte.

P.S. Articolul de pe space.com însă nu arată că şi noi nu am făcut parte de la bun început din Calea Lactee, ci din galaxia pitică Săgetătorul, aşa cum am scris într-un articol din 2011 (Noi nu aparţinem de Calea Lactee, ci de galaxia pitică Săgetătorul!).

Însă altceva mă întreb eu: cum au stabilit cercetătorii că exoplaneta Kapteyn b are 11,5 miliarde de ani-vechime, de la o asemenea distanţă? Doar prin deduceri?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO