3 cristale descoperite în Siberia au o origine extraterestră! Până acum, se credea că doar în laboratoare ele pot fi produse…


În 2009, oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară: ei au găsit o bucată de mineral extraterestru, care s-a format la scurt timp după nașterea sistemului nostru solar, acum 4,5 miliarde de ani. Mineralul provenea dintr-o zonă aflată în apropierea Munților Koryak din Siberia de Est și a fost dus pe Pământ de un meteorit.

Această rocă nouă a fost clasificată ca fiind un cvasi-cristal, ca o recunoaștere a proprietăților sale structurale unice. Un cvasi-cristal arată ca un cristal normal în exterior, dar în interior este diferit. În timp ce atomii dintr-un cristal pur sunt aranjați în modele care se repetă în mod constant, structurile atomice din interiorul cvasi-cristalului sunt şi ordonate și diversificate, prezentând o gamă de forme care nu au fost văzute niciodată în natură.

Mai mult de 100 de versiuni sintetice ale acestor minerale au fost produse în laboratoarele lumii, între 1982 și prezent. Până la aceste experimente, o astfel de formă de materie nu fusese văzută niciodată pe Terra, iar în trecut era considerată a fi teoretic imposibilă, conform ideilor acceptate despre legile naturii.

Chiar și după ce cvasi-cristalele au fost create în laboratoare, existența lor în natură a fost pusă la îndoială. Dar unul dintre oamenii care au prezis că cvasi-cristalele ar putea exista în natură a fost fizicianul teoretician Paul Steinhardt de la Universitatea din Princeton.

După descoperirea sa, oamenii de știință au investigat numeroase posibilități care să explice cum s-a format cvasi-cristalul în mod natural, pe Pământ. Dar, în cele din urmă, ei au reușit să stabilească cu o siguranță de aproape 100% că acesta a ajuns pe Pământ din spaţiul cosmic.

Analiza lui Steinhardt a arătat că mineralul a fost încorporat într-un alt mineral cunoscut sub numele de stishovit. Acesta provine din meteoriți, acest lucru însemnând că ambele minerale au fost formate printr-un proces de înaltă presiune, aproximativ în același timp, în interiorul unui meteorit, care în cele din urmă a aterizat în sălbăticia Siberiei. În plus, raportul dintre izotopii de oxigen din interiorul cvasi-cristalului nu era în concordanță cu cele de pe Pământ, ceea ce înseamnă că cvasi-cristalul a fost creat în afara planetei noastre.

În plus, între 2011 şi 2016, cercetătorii au mai descoperit încă două cvasi-cristale, fiecare dintre ele având o structură moleculară unică, fiind formate din aluminiu, cupru și fier.

La un moment dat, existența unor substanțe precum cvasi-cristalele a fost considerată ca fiind imposibilă. Dar, descoperirea lor în natură ne arată că trebuie să ne reconsiderăm concepțiile despre materie.