Masayoshi Son, preşedintele companiei Softbank Robotics, aflat la târgul internaţional Mobile World Congress din Barcelona (2017), a prezis că în doar 30 de ani, inteligența artificială a calculatoarelor va depăși inteligența umană.
Prin 2047, IQ-ul unui singur cip de computer va fi de 10.000 mai mare decât cei mai inteligenți oameni din lume. Asta ar fi momentul în care inteligența artificială va fi capabilă să supraviețuiască de una singură, controlând toată tehnologia inteligentă din întreaga lume. Atunci, omenirea va trebui să-şi găsească rolul ei în lume, fie ca partener al super-inteligenţei artificiale, fie pe cont propriu.
Peste 30 de ani, pantofii noștri, de exemplu, vor avea un cip care va fi mai inteligent decât creierul nostru. Masayoshi Son crede că superinteligenţa va fi partenerul în viața noastră de zi cu zi.
Son îşi bazează această predicție exclusiv pe numărul de neuroni și tranzistori. El că ambele sisteme, adică creierul și calculatorul, sunt binare; el prezice că undeva în anul 2018 numărul de tranzistori dintr-un cip va depăşi numărul de neuroni din creier.
Pentru ființele umane numărul de neuroni este acelaşi pentru ultimii 4000 de ani (3 miliarde de neuroni). Dar, în cazul calculatoarelor, numărul de tranzistori se află în creștere rapidă. Masayoshi Son preconizează că peste 30 de ani numărul de tranzistori din cip va ajunge undeva pe la 3 cvadrilioane de tranzistori, adică de 1 milion de ori mai mare decât numărul de neuroni din creier.
Sursa (traducerea şi adaptarea): techbakbak.com
P.S. Predicţii de genul acesta tot am mai auzit, de parcă ar fi desprinse din filme SF. Eu cred că, chiar dacă aceste calculatoare vor fi mult mai inteligente decât oamenii, lor le vor lipsi ceva ce nu vor avea niciodată şi pe care oamenii deţin: conştiinţă superioară, care se află în altă dimensiune,