În alte lumi misterioase, plouă cu pietre preţioase, sticlă sau diamante!


Ploaia, lapoviţa, zăpada și grindina sunt forme comune de precipitații care sunt întâlnite pe Pământ. De fapt, e vorba doar de apă, care poate îngheţa sau nu.

Dar alte lumi din Cosmos nu au parte neapărat de aşa ceva, ci de variate experiențe de precipitații. Astfel, în altă parte a Universului putem întâlni precipitaţii ce sunt compuse din elemente diferite de cele pe care le experimentăm pe Pământ. Acest lucru are ca rezultat unele fenomene foarte interesante, ca de exemplu ploi de pietre, diamante sau de pietre preţioase!

Vom trece în revistă în cadrul acestui articol câteva precipitaţii neobişnuite întâlnite în lumi ciudate ale acestui Cosmos…

Ploi de sticlă

O exoplanetă numită HD 189733b a fost văzută de Telescopul Spațial Hubble în 2005. Gigantul albastru cade în categoria de exoplanete cunoscute sub numele de „Jupiteri fierbinți”, adică planete mari și gazoase, care orbitează steaua lor de foarte aproape, rezultând astfel  temperaturi mari la suprafață. HD 189733b înregistrează temperaturi în timpul zilei de până la 930 grade Celsius; pentru comparație, temperatura medie de pe Jupiter este – 148 grade Celsius.

HD 189733b este situat la 63 de ani-lumină distanţă de Pământ. La fel ca Pământul, planeta apare albastră din afară, dar aici se termină asemănările. HD 189733b își obține culoarea de la ploaia de sticlă din jurul planetei. Viteza vântului pe HD 189733b atinge până la 7 ori viteza sunetului, adică 8.700 kilometri pe oră. Atmosfera HD 189733b conține nori care sunt pline cu particule de silicat. Când aceşti nori înalți eliberează particulele de silicat, căldura extremă face ca sticla să se topească, iar vântul puternic determină că ploaia să cadă lateral.

Ploi de pietre preţioase

HAT-P-7b este o exoplanetă situată la 1000 de ani-lumină de la Pământ. Planeta este cu 40% mai mare decât Jupiter și orbitează o stea de două ori mai mare decât Soarele nostru. HAT-P-7b este foarte aproape de steaua masivă. Partea însorită a planetei întâlnește temperaturi medii de 2.586 grade Celsius; partea întunecată a lui HAT-P-7b este mult mai rece, iar diferența de temperatură dintre cele două părți creează vânturi intense care circulă pe planetă.

Se formează nori pe partea cea mai rece a HAT-P-7b. Rafalele de vânt puternice suflă norii peste partea orientată spre stea, deși acești nori nu durează prea mult înainte de a se vaporiza în căldura extremă.

Norii lui HAT-P-7b sunt frumoşi. Ei conțin corund, mineralul care produce safire și rubine pe Pământ. Ploile de la nori de corund sunt, fără îndoială, uluitori, dar astronomii trebuie să învețe mai multe despre atmosfera HAT-P-7b pentru a determina modul în care apar precipitaţiile de corund, atunci când reacționează cu alți compuși chimici pe calea spre suprafața planetei.

Ploi de pietre fierbinţi

Observată în februarie 2009, COROT-7b este o exoplanetă aproape de două ori mai mare decât Pământul. Densitatea sa este similară cu a noastră, deși condițiile nu sunt la fel de ospitaliere. COROT-7b se află la aproximativ 2,5 milioane de kilometri de steaua sa. Pentru comparație, Mercur se află la aproximativ 47 de milioane de kilometri de Soarele nostru.

Datorită apropierii lui COROT-7b de steaua-mamă, planeta stâncoasă este „blocată” gravitational, cu aceeași latură întotdeauna îndreptată spre steaua sa. Partea dinspre stea a planetei atinge temperaturi de aproximativ 2327 grade Celsius. Acest lucru determină ca rocile să se topească şi să se vaporizeze, ceea ce creează o formă unică de precipitații pe planetă.

COROT-7b este acoperit de oceane și lacuri de lavă. Stânca topită se vaporizează și se înalță în atmosferă, unde se condensează pentru a forma nori de piatră, care trimit sub formă de precipitaţii pietricele fierbinţi în oceanele de lavă. Ciclul se repetă, similar ciclului de apă de pe Pământ.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock