Omul cu mască „Max Headroom” – este misteriosul care a „hăckuit” emisia a două televiziuni din Chicago


22 noiembrie 1987: în Chicago, SUA, era o zi ca oricare alta. Era seara, iar două televiziuni locale (WGN și WTTV) îşi transmiteau programul obişnuit. Apoi, dintr-o dată, semnalele celor două posturi de televiziune au fost întrerupte de un hacker cu mască, care abia vorbea inteligibil în limba engleză. Intruziunea ciudată a semnalului de emisie mai este cunoscută popular ca şi „incidentul Max Headroom”, întrucât intrusul purta o mască „Max Headroom”. Pentru cei care se întreabă cine sau ce este „Max Headroom”, Wikipedia ne oferă răspunsul:”Max Headroom” a fost un personaj generat pe calculator, creat în 1984, şi folosit într-o serie de reclame şi emisiuni TV.

Primul „hacking” al unei emisiuni TV a avut loc la aproximativ ora 21:14, în timpul unei știri difuzate pe televiziunea WGN. Intrusul a apărut pe ecran timp de aproximativ 20 de secunde, înainte ca WGN să recâștige controlul. Era vorba de nişte ştiri sportive, care, la un moment dat, au fost înlocuite cu un fundal distorsionat, cu tremurături, cu un bâzâit de rău augur și cu fața unei persoane cu o mască Max Headroom și ochelari de soare. Intrusul dansa, neexistând niciun alt sunet, cu excepția unui bâzâit. Inginerii de la WGN au reușit să oprească „deturnarea emisiei” în 20 de secunde, comutând frecvența legăturii lor de studio la un alt emițător.

Cel de-al doilea „hacking” a avut loc pe postul WTTW, în jurul orei 23:15 în aceeași noapte, atunci când se difuza un episod din „Doctor Who”.  De data aceasta hackerul a reuşit să deturneze vizionarea filmului pentru mai mult de un minut. Hackerul purta aceeași mască Max Headroom și ochelari de soare. El a început să geamă, să țipe, să râdă şi să rostească fraze aleatoare, ca de exemplu „Am furat CBS-ul” sau „Încă îl văd pe X”.

Acest incident a fost pe prima pagină a ziarelor naționale; FCC și FBI au investigat acest eveniment, dar nu au reușit să rezolve misterul. Identitatea hacker-ului nu a fost cunoscută până în prezent.

Sursa: chicagoist.com


Lasă un comentariu