Istoricii spun că au descifrat misterul „omului cu mască de fier”! Eu cred că ei se înşeală, iar acest personaj istoric celebru are legătură cu Napoleon Bonaparte!


omul-cu-masca-de-fierUn articol (ce-i drept mai vechi – din mai 2016) ne spune că ar fi fost rezolvat misterul „omului cu mască de fier”, una dintre cele mai mari enigme ale istoriei. Citez de pe dcnews.ro:

Misterul identității omului cu masca de fier, personaj istoric devenit celebru datorită lui Alexandre Dumas, a fost elucidat după mai bine de 350 de ani, conform concluziilor publicate într-o nouă carte de Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, conform Live Science.

Omul cu masca de fier a fost un deținut al temutei închisori pariziene Bastilia dar și al altor închisori franceze. Arestat în 1669, el a rămas închis timp de peste trei decenii până la moartea sa în 1703. Identitatea sa a rămas atât timp un mister pentru că pe întreaga perioadă în care a fost închis a purtat o mască. Povestea lui a fost popularizată și în filmul din 1998 „The Man in the Iron Mask”, cu Leonardo DiCaprio în rolurile principale.

Misterul identității omului cu masca de fier a rămas de nepătruns chiar și pentru celebrul filosof francez Voltaire și pentru scriitorul Alexandre Dumas. Istoricii au infirmat teoria lansată de Voltaire și Dumas conform căreia în spatele măștii s-ar fi ascuns fratele geamăn al regelui Soare Ludovic al XIV-lea.

„Ei (istoricii) au ajuns la concluzia că numele omului mascat era Eustache Dauger și că acesta purta masca doar ocazional, iar atunci când purta o mască aceasta era făcută din catifea și nu din fier”, susține Sonnino. „De asemenea, suntem aproape sigură că acest personaj era un valet. Ceea ce nu au reușit ei să afle însă este în slujba cui se afla și din ce motive a fost ținut sub o pază atât de strictă un timp atât de îndelungat”, a adăugat el.

În cartea sa, „The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story” (Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi), Sonnino își poartă cititorii printr-o serie de documente istorice și corespondențe privindu-l pe deținut și informațiile istorice despre acesta.

În cercetarea sa, Sonnino a ajuns la concluzia că Eustache Dauger a fost valetul trezorierului cardinalului Mazarin, prim-ministru a Franței la începutul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mazarin a acumulat o avere imensă, iar Sonnino este de părere că valetul a fost închis pentru că ar fi cunoscut faptul că o parte însemnată din această avere ar fi fost furată.

„Am reușit să determin faptul că Mazarin a furat o parte din averea sa uriașă de la fostul rege al Angliei (Carol I Stuart decapitat după ce a pierdut războiul civil împotriva forțelor parlamentare conduse de Oliver Cromwell). Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă își va dezvălui identitatea va fi imediat ucis”, conform lui Sonnino.

P.S. OK… să-mi spun şi părerea mea, căci am cercetat şi eu în trecut acest subiect foarte fascinant al istoriei. Eu cred în continuare că „omul cu masca de fier” nu poate fi decât fratele geamăn al „regelui soare”, Ludovic al XIV-lea. El ar fi fost închis în Bastilia fiindcă se născuse cu câteva minute înaintea lui Ludovic, drept care lui i s-ar fi cuvenit tronul. Sau, mai e o şi o altă supoziţie: omul cu masca de fier fusese adevăratul moştenitor al tronului Franţei, iar Ludovic al XIV-lea ar fi provenit din legătura lui Mazarin (cancelarul Franţei) cu regina Ana de Austria, deci era un bastard. După moartea regelui Ludovic al XIII-lea (în 1643, soţul Anei de Austria), amanţii ar fi schimbat copiii: drept care pe tron l-au aşezat, ilegal, pe bastard, iar pe adevăratul rege l-au închis în temniţă, forţându-l să poarte mască de fier, ca în felul acesta nimeni să nu-i poată vedea faţa, ca nu cumva să recunoască asemănarea lui cu familia Bourbon.

Dar, povestea nu se opreşte aici. Există o legendă extrem de interesantă, conform căreia fetei comandantului (conducătorul închisorii unde se află închis „omul cu mască de fier”) i s-a făcut milă de bietul prizonier. Din milă s-a născut dragostea, iar din dragoste, un băieţaş. Copilul trebuia îndepărtat. Persoane de încredere îi duseră în apropiata Corsică şi acolo îl crescură. Copilul purta numele mamei, iar mama – şi aici iese cuiul din sac – se numea Bonpart. Pentru cele ce urmează nu mai era nevoie de cine ştie ce fantezie. Numele de Bonpart a devenit Bonaparte, care, mai apoi italienizat – Buonaparte. Bonaparţii sunt, aşadar, urmaşii acelui băiat sau, pe scurt: Napoleon era strănepotul omului cu masca de fier, deci al regelui legitim al Franţei. În felul acesta, nu era un uzurpator, atunci când s-a proclamat împăratul Franţei la începutul secolului al XIX-lea, ci-şi legaliza drepturile de descendent de sânge al regelui prizonier…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO