Misterul bărbatului care a dorit să-l asasineze pe regele britanic Edward al VIII-lea. Cine avea interes să-l elimine pe rege? Forţele care doreau declanşarea celui de-al doilea război mondial?


În după amiaza zilei de 16 iulie 1936, în timp ce regele britanic Edward al VIII-lea se întorcea la Palatul Buckingham în fruntea a șase batalioane de gardieni, un individ, pe nume George McMahon, îmbrăcat într-un costum maro, i-a ieşit în faţă, având cu el un revolver încărcat.

Polițiștii l-au prins repede. Arma a zburat din mâna lui McMahon, aterizând la picioarele calului regelui. Edward i-a scris unui prieten a doua zi: „Trebuie să-i mulțumim Atotputernicului că arma din mâna bărbatului în costum maro nu s-a descărcat”.

La procesul din septembrie 1936, McMahon a fost închis pentru un an pentru posesia unei arme. Asta părea să pună capăt întregii poveşti. Dar lucrurile nu erau atât de simple pe cât doreau autoritățile să creadă publicul.

Pentru început, McMahon – ce era irlandez şi avea legături cu serviciile secrete italiene și germane prin ambasadele lor din Londra – a informat serviciul de securitate britanic, MI5, nu numai că există un complot pentru asasinarea lui Edward al VIII-lea, ci și că el era implicat. McMahon a mai spus lui MI5 ziua și locul în care urma să se facă atacul, dar nu s-a făcut nimic pentru a-l împiedica pe McMahon să se confrunte cu regele. De ce?

Imediat după tentativa eşuată de asasinat, papa Pius al XI-lea, Hitler și dictatorul italian Mussolini au trimis telegrame pentru a-l felicita pe Edward pentru norocul său care l-a scăpat de la moarte.

Unul dintre ofițerii care l-au arestat pe McMahon a fost auzit spunând: „Acești străini sângeroși care vin aici să-l omoare pe regele nostru”.

Dar, cine era de fapt McMahon şi de ce-ar fi vrut el să-l asasineze pe regele britanic? Numele său real era Jerome Bannigan, născându-se în Irlanda în primii ani ai secolului XX.

După ce a stat în închisoare în 1927, pentru delapidare, Jerome îşi schimbă numele în George McMahon şi ajunge la Londra. Aici devine informator al lui Special Branch (o unitate a Poliţiei Metropolitane Londoneze ce avea rol de a-i combate pe extremiştii irlandezi ce doreau independenţa faţă de Marea Britanie). În calitate de informator, în octombrie 1935 a avertizat poliţia că are informații despre aprovizionarea cu arme a Armatei Republicane Irlandeze (IRA – grupare paramilitară irlandeză). Special Branch a oferit informațiile lui MI5, dar serviciile secrete au spus că această informaţie n-a fost una de folos.

După tentativa de atac a lui George McMahon împotriva regelui Edward au ieşit la iveală informaţii care au arătat că acest individ a fost adesea observat participând la reuniunile republicane irlandeze din Hyde Park, precum și la adunările comuniste. A servit McMahon cauza irlandeză când a dorit să-l asasineze pe rege? Este o întrebare la care este imposibil pentru a se răspunde în mod definitiv. Chiar și McMahon abia își putea explica coerent acțiunile din acea zi. Motivele sale au fost confuze și povestea sa s-a schimbat în timp.

Ceea ce se poate reţine e faptul că MI5 și Special Branch au fost vinovaţi pentru că i-au dat posibilitatea lui McMahon să-l confrunte pe Edward al VIII-lea, putând astfel să-l împuşte mortal pe monarhul britanic.

Interesant e că Edward al VIII-lea va abdica ulterior în decembrie 1936 din alte cauze, dar e posibil ca şi acest eveniment să-l convingă că e mai bine să-şi trăiască o viaţă liniştită, decât să fie tot timpul sub ameninţarea unor atentate. Sau actul din iulie a fost un avertisment că ar trebui să renunţe cât mai repede la tron? Cine ar fi avut un asemenea interes? Existau oare forţe care doreau îndepărtarea regelui, pentru ca planul celui de-al doilea război mondial să fie pus în aplicare cât mai repede? Nimic n-ar fi exclus…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO