Noi nu aparţinem de Calea Lactee, ci de galaxia pitică Săgetătorul!


În urmă cu mult timp, într-o altă galaxie, nu prea îndepărtată, exista o planetă numită Pământ, ce se găsea într-un sistem solar aflat în Galaxia Săgetătorul… Cum aşa? Dar toţi ştim că noi facem parte din Galaxia Calea Lactee!

Întotdeauna oamenii de ştiinţă au fost contrariaţi de faptul că galaxia Calea Lactee se află înclinată, iar noi ne mişcăm perpendicular către planul galaxiei. De fapt, în momentul prezent ne aflăm la 50 de ani-lumină distanţă, şi în 250 de ani-lumină ne vom mişca deasupra planului galactic, înainte de a ne reveni de unde am plecat.

Şocul de a descoperi că facem parte din altă galaxie…

Observaţiile recente de la telescopul cu raze infraroşii Spitzer ne-au arătat faptul că galaxia Calea Lactee se află în coliziune cu pitica galaxie vecină Săgetătorul…de fapt absoarbe această mică galaxie. Iar, ceea ce este esenţial e faptul că sistemul nostru solar a făcut parte din pitica galaxie Săgetătorul, iar acum ne-am transferat într-o galaxie mai mare pe care o denumim Calea Lactee.

Pozitia actuala a Soarelui fata de galaxia Sagetatorul
Pozitia actuala a Soarelui fata de galaxia Sagetatorul

Imaginaţi-vă ce şoc aţi avea dacă aţi afla ca părinţii voştri, cărora le-aţi spus „mamă” şi „tată”, nu sunt părinţii voştri naturali, căci aţi fost adoptat(ă)! Acelaşi lucru au simţit şi astronomii care şi-au dat seama că Soarele, Luna, planeta noastră şi toate celelalte planete nu s-au născut în aglomeraţia de stele pe care noi o denumim Calea Lactee, ci aparţin unei formaţiuni ciudate, galaxia pitică Săgetătorul! Cum e posibil?

Calea Lactee, „canibalul galactic” ce devorează o galaxie de 10.000 de ori mai mică

Folosind datele de la proiectul 2MASS (Two-Micron All Sky Survey), un proiect major folosit în cercetarea cerului în infraroşu, condus de Universitatea din Massachusetts, astronomii au găsit răspunsurile la întrebările care-i contrariau pe oamenii de ştiinţă de zeci de ani, dovedind faptul că galaxia Calea Lactee îşi devorează unul din vecini, printr-un proces dramatic de „canibalism dramatic”. Studiul a fost publicat în revista „Astrophysical Journal” şi prezintă o hartă a galaxiei Săgetătorul, ce este învăluită de către Calea Lactee. Săgetătorul este o galaxie de 10.000 de ori mai mică decât Calea Lactee, şi este „sfâşiată” şi „devorată” de vecinul ei „monstruos”.

Calea Lactee, fotografiata de pe Pământ, noaptea

Unghiul ciudat de aliniere ne arată că aparţinem unei alte galaxii

Faptul că galaxia Calea Lactee apare pe cerul nopţii la un anumit unghi, întotdeauna i-a contrariat pe astronomi, aşa cum spuneam şi la începutul articolului. Dacă am fi aparţinut încă de la bun început de Calea Lactee, atunci ar fi trebuit să fim orientaţi către planul ecliptic al galaxiei, cu planetele aliniate în jurul Soarelui nostru, la acelaşi unghi la care Soarele se aliniază cu Calea Lactee. Matthew Perkins Erwin a fost primul cercetător care a sugerat că unghiul ciudat al Soarelui e influenţat de alt sistem. Împreună cu datele pe care le avem de la 2MASS, acum ştim despre ce e vorba. Noi aparţinem, de fapt, galaxiei Săgetătorul!

Dar, întrucât galaxia Săgetătorul este pur şi simplu devorată de Calea Lactee, în momentul de faţă ne aflăm în etapa finală de unire cu Calea Lactee, aşa că putem spune că aparţinem şi galaxiei Calea Lactee.

Cine este galaxia pitică Săgetătorul?

Galaxia pitică eliptică Săgetătorul este o galaxie-satelit, sub formă eliptică, a Căii Lactee. Principala aglomeraţie de stele, ce a fost descoperită în anul 1994, are circa 10.000 de ani-lumină în diametru, se află la o distanţă de circa 70.000 de ani-lumină faţă de Pământ şi are o orbită polară de circa 50.000 de ani-lumină faţă de centrul Căii Lactee. Nu trebuie confundată cu galaxia pitică iregulată Săgetătorul, care se află la circa 3,4 milioane ani-lumină faţă de Pământ!

Ţinând cont de traiectoria curentă, aglomeraţia principală de stele din galaxia pitică Săgetătorul va trece prin discul galactic al Căii Lactee, în următoarele câteva sute milioane de ani, şi va fi absorbită încet de Calea Lactee.

Săgetătorul, înghiţit de Calea Lactee, o recunoaşte şi NASA!

Citim de pe site-ul NASA un mic articol, însoţit de o poză şi următoarele propoziţii:

„Galaxia noastră, Calea Lactee, ia prânzul? Imaginile şi analizele recente au arătat faptul că galaxia noastră se află în procesul de devorare a celei mai apropiate galaxii-satelit. Acest vecin ghinionist este  galaxia pitică Săgetătorul, parte din Nebuloasa Săgetătorul (formaţiune de stele, gaze şi materie neagră ce înconjoară Calea Lactee). În imaginea alăturată puteţi observa o reprezentare artistică al acestei nebuloase. Există speculaţii conform căreia galaxia pitică Săgetătorul a răzbit prin discul Căii Lactee, foarte aproape de locaţia curentă a Soarelui.

Aşadar, până la urmă, aparţinem noi de fapt galaxiei pitice Săgetătorul?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO