Columna lui Traian – colorată viu, ca în urmă cu aproape 2.000 de ani! De ce?


Columna lui Traian a fost și rămâne unul dintre cele mai remarcabile monumente situate în centrul Romei. Timp de secole, ea a rămas un martor mut al trecutului remarcabil al marelui Imperiu Roman. Reliefurile sale dedicate războaielor dacice reprezintă o sursă istorică valoroasă și interesantă.

Construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, monumentul a fost terminat în anul 113. Columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei. Ea are o înălțime de aproximativ 40 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone. În anul 1587, în locul statuii lui Traian, aflată inițial în vârful columnei, dar topită în Evul Mediu, a fost așezată din ordinul Papei Sixt al V-lea o statuie a Sf.Petru. În total, sunt prezentate, în cele 155 scene de pe columnă, 2662 de figuri omenești, de circa 60-75 cm înălțime. Împăratul Traian este prezent de 58 de ori.

La momentul în care monumentul a fost creat, basoreliefurile erau reprezentate artistic în culori. Metoda fluorescenței razelor X a demonstrat științific că scenele de pe Columna lui Traian au fost pictate în antichitate. Capacitatea spectrometriei fluorescenței X a determinat prezența infinitezimală a elementelor cu greutatea atomică care au putut recunoaște substanțele colorate ale tegumentelor marmurei, ajutând la reconstituirea fotografică a scenelor Columnei în aspectul lor inițial și colorizat.

Pagina de YouTube „History in 3D” a realizat în 2019 un videoclip foarte interesant despre cum ar fi putut arăta Columna lui Traian atunci când a fost realizată, adică scenele sculptate să fi fost colorate. Rezultatul a fost uimitor!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO