Attila, biciul lui Dumnezeu


attilaAttila, acest mare conducător din secolul al V-lea, s-a născut în anul 406, într-o familie conducătoare a unuia dintre numeroasele triburi nomade eurasiatice din stepele Asiei Centrale, hunii. Unchiul său, Rugila, un războinic renumit, a hărţuit constant Imperiul Roman de Răsărit, reuşind, la un moment dat, să obţină tribut. Conducătorul Imperiului Roman de Apus îl ţinea pe nepotul mai mic al lui Rugila, Attila, la curtea de la Ravenna, drept garanţie că nu va fi atacat de ambiţiosul conducător. Devenit conducătorul unic al hunilor în anul 445, Attila şi-a extins cuceririle de la Volga până la Dunăre. În partea de est nu mai avea rivali. Imperiul Roman de Răsărit era aproape terminat de ciumă, foamete şi o serie de cutremure care şubreziseră zidurile capitalei.

Legenda sabiei lui Attila

Legenda spune că toate cuceririle s-au datorat spadei sale. Cronicarul Priscus a povestit cum un văcar hun a observat că o viţea din turmă şchioapătă. Săpând în locul unde s-a rănit viţeaua, a descoperit o sabie, pe care i-a dus-o întins lui Attila. Acesta a crezut că e un dar de la zeul Marte pentru ca el să cucerească întreaga lume. Aşa a scris Priscus. Legendele ungare o numesc direct “spada lui Dumnezeu” şi-i atribuie o “descendenţă” până la mama regelui Solomon, după care se pierde.

Cum a căpătat porecla de „biciul lui Dumnezeu”?

Attila a crezut în sabia divină şi viitorul său glorios şi a fost nemilos pentru a-şi impune hegemonia. A ars biserici şi mănăstiri, ucigând călugări şi călugăriţe cu nemiluita, câştigându-şi porecla de „Flagellum Dei“ („Biciul lui Dumnezeu”). Sfânta Ursula a fost una dintre măicuţele martire măcelărite de huni, deşi nu se ştie exact anul. Attila realizase, în parte, ce-şi dorise, dar mai avea nevoie de legitimitate în privinţa tronului Imperiului Roman.

Barbarul Attila învins de un general roman

Generalul Aetius decide să-i arate barbarului ce înseamnă o bătălie adevărată, nu iureşul specific călăreţilor huni, care le adusese numai victorii. Attila este înfrânt în bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, de către alianţa alcătuită din vizigoţi, franci şi oastea generalului Flavius Aetius. A rămas în istorie ca una dintre cele mai sângeroase înfruntări din istorie, Attila pierzând între 200.000 şi 300.000 de războinici.

Învins, Attila se retrage, dar îşi adună o armată nouă, iar anul următor pleacă spre Roma. Ajuns în apropiere, are o viziune, conform izvoarelor ecleziastice. Lângă Mantova, i s-au arătat Sfinţii Petru şi Paul, ocrotitorii Cetăţii Eterne. Înfricoşat de această viziune, Attila s-ar fi retras. Se pare însă că s-a retras din cauză că ciuma îi decima războinicii. Un an mai târziu, în 453, Attila pregăteşte o nouă incursiune, asupra ambelor diviziuni ale Imperiului Roman, cu baza de atac în bazinul carpatic. A murit, însă, înainte ca planurile sale să reuşească.

A murit Attila în apropiere de Sighişoara?

Moartea lui Attila a survenit în noaptea nunţii sale cu o prinţesă de neam germanic. În epopeea Cântecul Nibelungior, prinţesa era Krimhilda, căreia puţin îi păsa de hanul mic de statură, cu capul mare, nasul borcănat şi pielea întunecată, după cum era descris Attila de către cronicarii vremii. Ea voia să răzbune moartea fostului soţ, Siegfried, nordicul cu păr blond şi ochi albaştri. Există multe versiuni în care Attila e mai mult sau mai puţin, sau deloc, implicat în uciderea lui Siegfried, însă cade şi el victimă furiei Krimhildei împreună cu majoritatea nuntaşilor aleşi de mireasă după lista de suspecţi.

Unde s-a petrecut acţiunea? În cetatea lui Attila din bazinul carpatic! Interesant este faptul că în apropiere de Sighişoara există ruinele unei cetăţi care se spune că a fost a lui Attila, iar dealul din satul Aţel (cum era pronunţat numele conducătorului hun) ar adăposti mormântul acestuia, conform miturilor locale.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO