Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Haideţi la război! Postere din Marea Britanie despre cel de-al doilea război mondial

70

blankPosterele de propagandă produse în Marea Britanie în timpul celui de-al doilea război mondial servesc drept sursă vizuală importantă pentru istorici. Imaginile oferă o viziune socială valoroasă privind viaţa din Marea Britanie în timpul anilor 1940, fiind totodată şi foarte instructive în termeni politici.

Coordonarea propagandei interne din Marea Britanie din timpul celui de-al doilea război mondial a fost realizată, în special, de către Ministerul Informaţiilor, creat la începutul războiului, în 1939. Principalul său scop era acela de a susţine moralul populaţiei şi printre funcţiile sale se numărau şi producerea de postere de propagandă, aşa-zisele “arme pe pereţi” ce aveau avantajul că erau ieftine şi uşor de creat.

Desigur, posterele nu constituiau singura “armă” a guvernului britanic; ele făceau parte dintr-o campanie coordonată, în care mai erau folosite filmele, emisiunile radio, pamfletele, articolele şi reclamele din ziare şi reviste. Cel mai puternic instrument din societatea contemporană, televiziunea, nu era disponibil în acele vremuri.

Posterele de propagandă erau puse în diferite locaţii: pe străzi, în interiorul magazinelor, restaurantelor, fabricilor şi birourilor. Ele trebuiau să îndeplinească trei obiective: să atragă atenţia publicului, să comunice mesajul clar, şi acest mesaj să se întipărească în memorie.

Să ne delectăm puţin cu câteva postere de război britanice:

Sa-i respingem!
Sa-i respingem!
Cred in...
Cred in...
Pentru cei cuceriti: otel! nu paine
Pentru cei cuceriti: otel! nu paine
Impreuna
Impreuna
Orgoni Crystal