Generalul Franco se temea că Hitler l-ar fi putut răpi

1.654 vizualizari

Generalul Francisco Franco se temea că ar putea fi răpit de Adolf Hitler pentru a constrânge Spania să intre în Al Doilea Război Mondial, a dezvăluit fiica acestuia în memoriile sale. Carmen Franco Polo, în vârstă de 82 de ani, a vorbit pentru prima dată despre viaţa ei că fiică a fostului dictator fascist în „Franco, Tatăl meu”, publicată în Spania.

Unicul copil al lui „El Caudillo”a aruncat o altă lumi­na asupra întâlnirii dintre cei doi dictatori. În timpul respectivei întrevederi, Hitler a încercat să-l determine pe Franco să-i fie aliat în cel de-al Doilea Război Mondial. Polo a menţionat că dictatorii s-au întâlnit, în 1940, în Hendaye – un oraş francez de la graniţa cu Spania. Franco a ordonat unui general să preia conducerea ţării în cazul în care el ar fi fost răpit, iar Spania ar fi fost forţată să intre în război de partea Axei. „Hitler era atotputernic şi putea să se gândească: Acest general spaniol îmi stă în cale, ar trebui să-l omor şi să conving alte per­soane mai uşor”, nota Franco. „Răpirea era o ipoteză ce trebuia luată în con­siderare”, a mai adăugat aceasta.

A fost singura întâlnire a celor doi conducători şi Franco, care l-a înfuriat pe Hitler refuzând să participe la război, i-a povestit fiicei sale toate neînţelegerile. „Pentru tatăl meu s-a dovedit foarte diferit. Când au vorbit nu a existat aceeaşi atmosferă relaxantă ca la întâlnirea cu Mussolini”, a completat fiica dicta­torului. Polo a mai dezvăluit ca tatăl ei era în relaţii bune cu Winston Churchill, conducătorul britanic din timpul războiului, şi că admira foarte mult Marea Britanie: „şi în special oamenii, deoarce au făcut ce trebuia respec­tând în acelaşi timp şi legea. El consideră aceste lucruri demne de toată stima”.