Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

În timpul războiului din Vietnam, Laos a devenit cea mai bombardată ţară din istoria lumii!


Imagine: prelucrare proprie

Din 1964 până în 1973, SUA a aruncat peste două milioane de tone de bombe în Laos, în timpul a 580.000 de misiuni de bombardament, adică timp de 9 ani s-au planificat bombardări la fiecare 8 minute, acest lucru făcând din Laos cea mai bombardată țară din istorie. Bombardamentele au făcut parte din războiul dus de SUA pentru a sprijini guvernul regalist laoist împotriva lui Pathet Lao și pentru a interzice traficul de-a lungul traseului Ho Chi Minh. Pathet Lao este numele utilizat de o organizație politică și paramilitară din Laos, care a luat puterea după Războiul Civil Laoțian. Pathet Lao a fost întodeauna asociat ca apropiat al comuniștilor vietnamezi.

Bombardamentele au distrus multe sate și au deplasat sute de mii de civili din Laos în perioada de 9 ani.

Până la o treime din bombele aruncate nu au explodat, lăsând această ţară plină de cantități vaste de bombe neexplodate. Peste 20.000 de persoane au fost ucise sau rănite de bombele neexplodate, după încheierea războiului. Rănile războiului nu se resimt doar în Laos. Când americanii s-au retras din Laos în 1973, sute de mii de refugiați au fugit din țară, iar mulți dintre ei au fost relocați în cele din urmă în Statele Unite.

Iată câteva alte fapte uluitoare despre bombardarea Laosului şi consecinţele tragice ale acestui bombardament:

  • Peste 270 de milioane de bombe au fost aruncate în Laos în timpul războiului din Vietnam (cu 210 milioane de bombe mai mult decât au fost aruncate asupra Irakului în 1991, 1998 și 2006, împreună); până la 80 de milioane de bombe nu au explodat;
  • Mai puțin de 1% din aceste muniții au fost distruse;
  • În fiecare an există sub 50 de noi victime în Laos (în prezent), în scădere de la 310 în 2008. 40% dintre victime sunt copii.
  • Între 1993 și 2016, SUA a contribuit în medie la 4,9 milioane dolari pe an pentru distrugerea bombelor neexplodate din Laos; SUA au cheltuit 13,3 milioane dolari pe zi, timp de 9 ani bombardând Laos-ul;
  • În doar 10 zile de bombardament din Laos, SUA a cheltuit 130 milioane dolari.
  • Sursa (traducerea si adaptarea proprie): legaciesofwar.org