În istoria crimelor nerezolvate, în special în categoria ucigașilor în serie, nu există mai celebre decât crimele realizate de către „Jack Spintecătorul”. Prostituatele ucise în cartierul Whitechapel din Londra au fost adesea mutilate cu o precizie chirurgicală, lucru care i-a determinat pe mulți anchetatori să creadă că un medic a fost cel mai probabil criminalul. În general, anchetatorii și istoricii sunt de acord că cel puțin 5 dintre cele 11 crime brutale comise în districtele Whitechapel și Spitalfields între 1888 și 1891 au fost comise de aceeași persoană. Dar peste 135 de ani mai târziu… încă nu știm cine a făcut-o.
Un istoric care a cercetat cazul în ultimii 20 de ani crede că a strâns suficiente dovezi pentru a arăta că Jack Spintecătorul a fost un polițist nemulțumit, iar numele lui Jack Spintecătorul ar putea fi ofițerul Bowden Endacott. Istoricul Rod Beattie și-a petrecut ultimii 20 de ani căutând prin arhive, iar dovezile pe care le-a strâns le-a prezentat în noua sa carte, „Jack The Ripper – The Policeman: A New Suspect”, adică „Jack Spintecătorul – Poliţistul: un nou suspect”.
Faptul că Endacott a fost la Londra când au avut loc toate crimele a constituit o mică informație care l-a făcut pe Beattie să pornească o investigaţie asupra ofițerului de poliție. Se pare că Bowden Endacott era cunoscut în Londra… și nu într-un mod care arată bine în palmaresul său.
„Într-o seară caldă de iulie, din anul 1887, Elizabeth Cass, o tânără din nord care lucra la Londra ca asistentă de croitorie, mergea pe Regent Street, a fost abordată de un ofițer de poliție metropolitană, agentul de poliție Bowden Endacott, care i-a spus, spre marea ei consternare, că a fost văzută solicitând bărbați în scopuri de prostituție, fiind observată făcând același lucru de mai multe ori în luna aceea”.
Numele lui Endacott a apărut în cartea „Common Prostitutes and Ordinary Citizens: Commercial Sex in London, 1885-1960”. Whitechapel era un cartier infracţional la sfârșitul anilor 1800, iar acolo prostituția era foarte răspândită. Cu toate acestea, Elizabeth Cass nu era o prostituată. Ea doar s-a întâmplat să se plimbe pe teritoriul ofițerului Endacott, care s-a gândit că exista șanse mari ca ea să fie prostituată. Din nefericire pentru el, Cass a avut niște prieteni puternici, care au scăpat-o de acuzaţie, fata fiind găsită nevinovată. A fost destul de rău pentru ofițerul Endacott. În timpul anchetei, a reieșit că el nu era un „băiat bun”, înainte de a se alătura Poliției Metropolitane. După ancheta din 1887, el a fost dat afară din poliţie. Apoi, singura slujbă pe care Endacott a putut-o obține a fost aceea de paznic la British Museum.
„Sindromul crimelor a început un an după ce a pierdut totul, când Elizabeth Cass l-a adus în sala de judecată pentru mărturie mincinoasă. A avut o istorie proastă cu femeile în general”.
Istoricul Rod Beattie a presupus că fostul poliţist Endacott ar fi fost supărat că și-ar fi pierdut locul de muncă și a avut nevoie de cineva pe care să-l învinovățească. Autorul a mai descoperit că Beattie a fost dominat în copilărie de o mamă abuzivă și că a mai avut o femeie, cu care a trăit cândva, şi care l-a dominat. Probabil că acest lucru l-a întors împotriva tuturor femeilor.
„Având în vedere istoricul personal al bărbatului și faptul că, în calitate de ofițer de poliție, putea să meargă oriunde și să treacă fără bănuieli, sunt încrezător că el a fost Jack Spintecătorul. Este posibil ca şi Poliţia Metropolitană să fi știut acest lucru, dar pur și simplu nu a vrut să strice reputația poliţiei”, a spus autorul cărţii.
Beattie mai susține că Catharine Eddowes, una dintre victime, știa cumva că Endacott era Jack Spintecătorul și s-a întâlnit cu el pentru a-l șantaja. În schimb, ea a devenit a doua victimă în acea noapte, împreună cu Elizabeth Stride.
Este timpul să identificăm ofițerul Bowden Endacott drept Jack Spintecătorul și să închidem cazul? Există vreo dovadă? Sau o declarație sub jurământ? Sau orice altceva care ar rezista în instanță? „Nu există nicio dovadă concretă că el a făcut-o, dar nu există niciuna pentru niciun suspect” – spune autorul cărţii.