S-a găsit sângele original al regelui ghilotinat al Franţei, Ludovic al XVI-lea


tigva sangele regele Ludovic al XVI-leaSătui de taxe, lipsiţi de drepturi şi trăind în sărăcie, revoluţionarii francezi l-au condamnat pe regele francez Ludovic al XVI-lea la moarte prin ghilotinare, sentinţă ce a fost dusă la îndeplinire în dimineaţa zilei de 21 ianuarie 1793. După o scurtă, dar sfidătoare cuvântare, în bătaia tobelor, unul din ultimii regi ai Franţei şi-a pierdut capul, iar o parte din mulţime s-a grăbit să-şi înmoaie batistele în sângele regal proaspăt curs, drept amintire.

Oferind o nouă „viaţă” morţii lui Ludovic al XVI-lea, oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de teste ADN pe sângele uscat regal aflat într-o tigvă decorativă de praf de puşcă. Rezultatele publicate în numărul din octombrie 2010 al revistei „Forensic Science International: Genetics” au demonstrat faptul că sângele aparţine unui bărbat cu ochi albaştri din acea perioadă: un „candidat” perfect pentru regele executat, anunţă site-ul Wired într-un articol foarte interesant.

„Următorul pas este acela de a găsi un descendent, fie al regelui, fie al mamei sale”, a declarat Davide Pettener, genetician al Universităţii din Bologna (Italia), cel care a ajutat la această analiză. „Altminteri, trebuie să încercăm să obţinem o mostră din inima uscată a fiului lui Ludovic al XVI-lea; va fi foarte greu să obţinem aprobarea autorităţilor franceze, dar putem încerca”, a mai spus geneticianul italian. Acest fiu, cunoscut drept Ludovic al XVII-lea sau Louis-Charles, a murit de boală sau a fost otrăvit, la vârsta de 10 ani, la 2 ani după execuţia tatălui său. Inima sa este păstrată într-un vas de cristal la Catedrala Basilica St Denis, din împrejurimile Parisului.

O familie italiană anonimă a deţinut tigva mai sus menţionată de la sfârşitul secolului al XIX-lea, aceasta fiind oferită oamenilor de ştiinţă italieni pentru a fi analizată. Se pare că această tigvă a aparţinut pentru prima oară împăratului francez Napoleon Bonaparte. Tigva, care ar valora în prezent circa 500.000 de euro, este împodobită cu mai multe figuri cheie ale Revoluţiei franceze, iar pe una din inscripţii se poate citi din limba franceză: „Maximilien Bourdaloue, pe 21 ianuarie şi-a înmuiat batista sa în sângele regelui, după ce acesta a fost decapitat”.

Totuşi, e interesant faptul că înăuntrul ei nu se afla nicio batistă, atunci când echipa ştiinţifică a primit-o; în schimb, în interiorul tigvei s-a găsit destul sânge uscat, din care echipa a extras cinci mostre. Două laboratoare au realizat trei feluri de analize ADN: una a probat cromozomul Y (moştenit de la tată), alta a scos în evidenţă gena HERC2 (asociată cu ochii albaştri), iar ultima analiză a examinat ADN-ul din mitocondrii.

Testele au arătat că sângele aparţinea unui om cu ochi albaştri, cu o construcţie genetică rară, iar acest ADN nu aparţinea nici vreunui animal, şi nici vreunui om care lucra în laborator sau care făcea parte din familia ce deţinea tigva. Pettener a mai adăugat că sângele era destul de vechi, aşa că o falsificare ar fi imposibilă.

„O potrivire a cromozomului Y al lui Ludovic al XVII-lea ar autentifica imediat faptul că sângele aparţine regelui Ludovic al XVI-lea” a declarat Carles Lalueza-Fox, biolog la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona şi conducătorul echipei ştiinţifice.


Lasă un comentariu