Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

De ce piraţii foloseau un plasture la un ochi? Un motiv ascuns, la care puţini s-ar fi gândit…

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Foto: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Când spuneţi „piraţi”, vă gândiţi probabil la papagali, la picioare de lemn și la plasture de ochi de piraţi. S-ar putea să presupuneţi că acest plasture era doar o parte din aspectul lor „dur”, pentru a acoperi un ochi lipsă, scos în timpul unei lupte. Dar există un motiv mai probabil pentru care pirații purtau un asemenea plasture.

Pirații se mișcau constant deasupra și dedesubtul punții, așa că aveau nevoie de capacitatea de a vedea atât în ​​zone luminoase cât şi întunecate. Dacă aţi trecut vreodată de la lumina orbitoare a Soarelui într-o cameră întunecată, știţi cât timp durează până când ochii trebuie să se ajusteze la întuneric. Această acomodare poate dura de la 20 până la 30 de minute, deoarece ochii regenerează încet fotopigmentele pe care se bazează pentru a vedea în lumina slabă. Nu ar fi mai bine să aveţi un ochi deja adaptat întunericului, când aveţi nevoie? Aceasta este şi ideea din spatele ochiului unui pirat.

Imaginaţi-vă: un pirat se luptă pe punte în lumina Soarelui, apoi trebuie să treacă brusc la luptă sub punte, în întuneric aproape total. Dacă nu ar avea un plasture pe ochi, practic n-ar mai vedea nimic. Atunci când piratul cobora sub punte, tot ceea ce trebuia să facă era să-și schimbe plasturele la celălalt ochi, pentru a putea vedea în întuneric cu ochiul deja adaptat.

În 2007, emisiunea „Mythbusters” a făcut un experiment pentru a pune această teorie la încercare. La început, echipa a fost trimisă dintr-un spațiu bine luminat într-o cameră întunecată pentru a finaliza sarcini specifice. Echipei i-a luat aproximativ cinci minute să termine sarcinile. Pentru a doua parte a experimentului, au ținut un ochi acoperit timp de 30 de minute, apoi au intrat într-o a doua încăpere întunecată. Echipa a putut să finalizeze sarcinile cu ușurință instantaneu.

Desigur, nu prea există dovezi pentru a spune că piraţii din secolul 17-18 purtau plasturi la ochi din acest motiv, dar cunoaşteţi vreun pirat de acum 3 secole în viaţă, pentru a confirma cele spuse mai sus?


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal